IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поскъпва с над 10%, успокоен от подкрепата за банковия сектор в САЩ

Токенът се завърна на ниво от 22,5 хил. долара

11:01 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът успя да се възстанови от пониженията през уикенда, завръщайки се на ниво от 22,5 хил. долара, след като бяха получени гаранции за състоянието на банковия сектор след краха на Silicon Valley Bank (SVB).

Минути преди 10 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 10,3% за денонощието до 22 566 долара, показват данни на CoinDesk. Етерът пък прибавя 10,2% до 1617 долара. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

При рипъла поскъпването за последните 24 часа е от 1,9%, докато карданото прибавя над 12%.

Оптимизмът на пазара е налице, след като по-рано в неделя емитентът на USD Coin (USDC) – Circle, обяви, че ще покрие евентуален недостиг на възстановени средства от 3,3 млрд. долара, държани във фалиралата SVB. Също така щатските федерални регулатори обещаха, че вложителите на проблемната банка ще имат достъп до всичките си средства още в понеделник сутринта (щатско време, бел. ред.).

На настроенията не можа да се отрази дори затварянето на друг ключов банков играч за криптосектора – Signature Bank. В неделя министерството на финансите на САЩ съобщи, че Signature Bank е затворена от щатските регулатори на Ню Йорк, а вложителите ще имат достъп до средствата си в понеделник.

Затварянето се случва скоро след краха на Silvergate Capital и Silicon Valley Bank. И трите банки бяха смятани за едни от най-приятелски настроените към криптосекотра финансови институции в САЩ.

„Спасителният план на Федералния резерв подкрепи пазарната увереност и успокои притесненията за възможен крах на други играчи, най-вече като се има предвид, че Signature е водеща банка в криптоиндустрията“, коментира за Bloomberg Рейчъл Лин, съоснователка на платформата за търговия SynFutures.

Междувременно стейбълкойнът USDC – ключов елемент на криптопазара, успя да възстанови паритета си с щатския долар, до над 0,99 долара. По-рано монетата скъса връзката, спадайки до под 0,85 долара, което изпрати вълна на тревога на криптопазара.

По-рано емитентът Circle потвърди, че стейбълкойнът е напълно подкрепен от 42,1 млрд. долара под формата на кеш и американски държавни ценни книжа, припомня Bloomberg. Компанията също така заяви, че очаква трансферът на нейните 3,3 млрд. долара в SVB да приключи в понеделник, като изрази и увереност в усилията на регулаторите да се справят със ситуацията.

„Вложителите ще имат достъп до всички свои пари, започвайки от понеделник, 13 март“, се казва в съвместно изявление на министерството на финансите на САЩ, Федералния резерв и Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC). „Никакви загуби, свързани със случващото се със Silicon Valley Bank, няма да бъдат поети от данъкоплатците“, се посочва още.

Съобщението сложи край на един бурен уикенд, започнал още в петък с новината, че регулаторите са поели контрола върху SVB и са я поставили под синдикален контрол, което е най-големият крах на американска банка от 2008 г. насам.

Събитията се случиха, след като биткойнът изпрати най-лошата си седмица от ноември насам на фона на разпродажби на ценни книжа, тревогите на банковия сектор и засилващия се регулаторен натиск, който изплаши инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още