IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

История за две банки: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск

13:22 | 13.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

И двете банки вероятно са купили повече облигации като обезпечение, за да подкрепят този ръст на депозитите – във време, когато лихвите по тези облигации все още са били около 1%. Лихвите по новите облигации сега са близо до 4% благодарение на лихвените повишения на Фед, което свива търсенето за по-стари дългови ценни книжа. Затова, в определен момент, когато потребителите на силно разраснали се или обръщащи тенденцията си сектори започват да теглят депозитите си, Silvergate и SVB трябваше да продават на загуба ликвидни активи в опит да наберат средства.

Все още сме в COVID икономика

Ако погледнете само една част от картината, вероятно можете да си подберете причини, които да обвините за сегашната каша, така че да паснат на личните ви предпочитания. Но, може би, е по-близо до истината това, че просто всички бягат от корабокрушението след COVID в едни и същи пробити спасителни лодки, докато се бият кой да бъде изяден първи.

Така например някои (най-вече феновете на биткойна) ще се изкушат да обвинят Фед за покачването на лихвите, но това е наистина необходима мярка за борбата с инфлацията. Тази инфлация, на свой ред, бе резултат както на увеличаването на реалните разходи, свързани с COVID-19, така и на значителното увеличаване на паричното снабдяване заради свързаните с пандемията подкрепящи политики. Ще са необходими години, за да се вземат предвид напълно нетните ползи и вреди на тези политики, но в момента анти-Фед критиките в най-добрия случай просто опростяват ситуацията.

От друга страна, ще е изкушаващо за мнозина да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза. Най-очевидното доказателство за това твърдение е, че „криптобанката“ Silvergate е паднала първа. През идните седмици може да чуете, че за нея се говори като за „първото домино“ или нещо подобно, но това просто не е реалността на терен.

Silvergate наистина бе по-крехка, защото участваше в дегенерирал, обхващащ целия сектор дълъг залог върху криптовалутите, който далеч изпреварва същинското приемане и устойчивите приходи. Но не това предизвика ликвидната ѝ криза и падението ѝ няма значително да повлияе на други бъдещи банкови крахове.

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. Неговата основна причина е едно огромно реално сътресение на икономиката – вирус, който уби над 6 млн. души. Ако има един урок, който да научим сега, то това е, че ръчкането на финансови лостове просто не може да реши напълно този вид хаос от реалния живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите. Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система. Сега злокобният проблем е запазването на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
scott
преди 1 година
СИЛАТА СЕ ПОКАЗА!Стадото не си ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ, когато му направиха лихвата 0!Сега, силните и властните теглат пари. Пак те ше са отгоре, а останалите ше ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 година
До: kanartikinaКакъв е проблема на лихвените повишения от ФЕД? Така трябва да бъде. Нали има всякакви мениджъри със сериозни заплати - не са ли се сетили че ще има повишение на лихвите след твърде дългото стоене на ниско. Сега всички много изненадани че лихвите се вдигат. Според мен ФЕД играе двойна игра - ще използват случая за да спрат с вдигането на лихвите. С което ще докарат още по-голям кошмар след няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Значи, американските ценни книжа взети при нулеви лихви, в момента за токсичен актив? Мчи те за толкова години количествени улеснения, не се ли набълбучиха всички с такива? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Опипват почвата и подготвят стадото за стригане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
kanartikina
преди 1 година
още едно потвърждение на предположенията ми за ролята на частния банкстерски картел ФЕД в поредното финансово цунами"Лихвените повишения на Фед оказаха най-непосредствения натиск, който пречупи Silvergate и SVB."съзнателно, планомерно играна роля от ФЕД!водеща по-нататъшна концентрация на активив в ръцете на 1 Промил архипрестъпници с всички произтичащи особено негативни последици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още