IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Колапсът на SVB ще отложи дигиталните пари на централните банки

Идва ли краят на лесното финансиране на стартъпи, коментира икономистът

11:07 | 14.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Платформи като Silicon Valley Bank са част от системата за създаване на доверие в криптосвета. Това, че една платформа фалира, ще сведе доверието на по-ниско равнище към криптовалутите, коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. Красен Станчев, основател на Институт за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Той очаква да се промени моделът с финансиране в перспективни отрасли с директен пазар на финансови средства. „Много централни банки планират нещо като използване на блокови вериги за въвеждане на ред в техните собствени системи. Повечето от тези опити не са много ясни, но това ще доведе и до забавяне на плановете за дигитално евро, дигитален юан и т.н.“, прогнозира икономистът.

Доц. Станчев посочи, че проблемът със SVB е доста стар и обясни, че донякъде е свързан с регулаторната среда, която възниква 2008-2009 г. със спасяването на банки.

„Онова, което сега се случва, не повтаря най-лошите неща, които тогава се случиха пак изборно“, каза икономистът и даде за пример решението на Комисията по ценните книжа и борсите от август 2008 г. да забрани късите продажби. Според него разликите сега са по-скоро положителен сигнал за бъдещето. „Въздействието на този фалит ще е по-ограничено, отколкото тогава“, смята той.

Станчев отбеляза, че SVB е влязла в сценария на т.нар. „фалшива икономика“ – няма достатъчно резерви, за да се покрие актива. „Една от причините за липсата на ликвидност е преминаването на управленска нога, сравнима с универсалните банки, като тогава всички решения на централните банки са част от ситуацията, в която попадат подобни институции“, обясни икономистът.

По думите му, ако по време на количествените улеснения банките са влезли в режим на фалшива икономика, то „когато централните банки започнат да се държат сравнително реално, това става част от проблема“.

Ще доведе ли до промяна в лихвената политика на Федералния резерв фалитът на американските банки? Какво е отражението на краха на SVB за България? Идва ли краят на лесното финансиране на стартъпи? Как се променя пътят на България към еврозоната? Забравиха ли политиците първия урок на икономистите за натиск с административни мерки?

Повече по темата гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
Ми тая банка е продавала яко американски държавни ценни книжа. Явно вече живеем във времена когато американските държавни ценни книжа не са ликвидни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
което е добра новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още