IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на банковия хаос: Цената на биткойна стигна нов триседмичен връх

Минути след 9:30 ч. българско време част от ръстовете са изтрити, но поскъпването на биткойна остава в размер на 8,3%

10:26 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна нарасна с до 11% през последното денонощие, достигайки стойност от над 24,7 хил. долара във вторник. Монетата успя да се възстанови напълно от загубите през уикенда и достигна нов триседмичен връх.

Движението най-вероятно се е оказало изненада за трейдърите, които иначе биха залагали на намаляващи цени, след като две приятелски настроени към сектора банки бяха затворени миналата седмица, а водещият стейбълкойн USD Coin (USDC) за известно време загуби паритета си с долара, посочва CoinDesk.

Минути след 9:30 ч. българско време част от ръстовете са изтрити, но поскъпването на биткойна остава в размер на 8,3% за денонощието до 24 393 долара. Етерът пък прибавя 3,8% до 1678 долара. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Къси биткойн позиции за над 100 млн. долара – залози срещу повишаването на цените – бяха ликвидирани в понеделник. Това е най-голямото ликвидирано количество от 14 януари, когато бяха предизвикани ликвидации за 500 млн. долара в рамките на различни криптофючърси.

В понеделник поскъпнаха и акциите на свързаните с криптовалутите публично търгувани компании: книжата на Coinbase прибавиха 11%, тези на MicroStrategy Inc. 16%, а на Marathon Digital Holdings Inc. - цели 26%.

Поскъпването в криптосектора е налице на фона на драстичното поевтиняване на книжата на банките в понеделник, разпалено от страхове за състоянието на регионалните кредитори след краха на Silicon Valley Bank (SVB). Книжата на Wells Fargo и Citigroup изтриха по над 7% от стойността си, тези на Bank of America 5,8%, а на JPMorgan 1,8%.

По-рано в понеделник криптоборсата Binance обяви, че ще обърне 1 млрд. долара от своя стейбълкойн Вinance USD (BUSD) в биткойни, етери, BNB Token и други монети, което също допринася за ръстовете.

Мярката на Binance „помага за наратива, че докато увереността в биткойните намалява, истинският дух на криптовалутата започва да блести“, коментира за Bloomberg Крис Нюхаус, трейдър към криптоинвестиционната фирма GSR.

По-рано стана ясно също, че платежната мрежа на Signature Bank, която бе затворена от щатските регулатори на Ню Йорк в неделя на фона на проблемите със Silverlake Bank и SVB, използвана от криптокомпании за обмяна на фиатни пари в реално време, все още е действаща дори и след поемането на контрола от синдици на кредитора.

Signet – базирана на блокчейна система, е ключова система, захранваща денонощния криптопазар. Системата, конкурент на вече нефункциониращата SEN на Silvergate, имаше клиенти като емитента на стейбълкойн Circle, криптоборсата Coinbase и редица други трейдърски платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още