IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Не се очаква домино ефект след колапса на SVB

В момента има проблем предимно с ликвидността на банката, а не с обезпеченията, коментира икономическият анализатор

22:45 | 13.03.23 г.

Към настоящия момент ситуацията с кризата около Silicon Valley Bank е преодоляна. „Това се вижда по реакцията на пазарите. След колапса не се очаква да последва домино ефект – пазарите в Азия, които отвориха със спадове се възстановяват, цените на акциите в Америка тръгват нагоре“, коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria икономическият анализатор Юлиан Войнов.

Той напомни, че Федералният резерв, заедно с Федералната агенция за защита на депозитите и финансовото министерство на САЩ, излязоха с програма, която се смята, че разрешава настоящата криза.

„За разлика от 2008 г., когато банките държаха в балансите си изключително токсични активи, които нямаха никаква или почти никаква стойност, в момента те имат обезпечения под формата на държавни ценни книжа и ипотечни книжа“, посочи Попов.

Според него има проблем най-вече с ликвидността на банката, не с обезпеченията. По думите му подкрепата ще подпомогне всички засегнати страни от кризата да получат т.нар. мостово финансиране от Фед. „Това е едно смислено решение, което отличава ситуацията от 2008 г. и не може да се очаква загуба за данъкоплатците от спасяването на тези банки“, отбеляза Войнов.

Той обаче подчерта, че кризата е показателна, че трябва да има промени, които да се заемат с контрола и регулациите върху банките, изцяло насочени към технологичния сектор.

Анализаторът потвърди, че в момента държавните ценни книжа се включват с тегло нула при оценяването на риск коефициента, което може би трябва да бъде преразгледано. „В САЩ най-вероятно предстои дебат и ще има регулации и законови изисквания по отношение на мониторинга на тези финансови институции. Под въпрос е поставен моделът на тези банки, които бяха изключително и изцяло съсредоточени в технологичния сектор, като вероятно ще трябва да диверсифицират“, смята още Войнов.

Какви ще са стъпките за диверсифициране на депозитите на технологичните компании? Ще има ли изтегляне на средства и на ликвидност от по-малките банки в САЩ? Само повишаването на лихвите от страна на Фед ли предизвика проблемът в SVB? Какъв ще е отзвукът в България след финансовата криза в САЩ с фалита на американски банки? Ще бъдат ли засегнати българските стартъпи?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още