IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Фед ще повиши лихвите, за да демонстрира спокойствие за банковата система в САЩ

Ще се запази ли финансовата стабилност в Европа след Credit Suisse, коментира началникът на управление "Трежъри" на ББР

18:06 | 21.03.23 г.

Федералният резерв на САЩ в сряда ще вдигне лихвите, за да покаже, че поддържа ясна политика с цел №1 преборване с инфлацията. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие. Според него повишението ще бъде с 0,25%, за да се даде сигнал, че има известно затягане в кредитирането.

По думите му повишението на лихвите показва, че Фед ще демонстрира, че като цяло е спокоен за състоянието на банките в Америка. „Не виждам зараза в банковата система, а по-скоро уплаха от това, което се случи в САЩ. Там се взеха много бързи решения, донякъде и спорни. В Швейцария също се взеха доста бързи решения. Като цяло криза с доверието в банковата система няма. Големите банки в Европа и в САЩ са доста по-капитализирани и доста по-ниско рискови в сравнение с голямата финансова криза от преди 12-13 години“, посочи Вълков.

Според него ситуацията с Credit Suisse е следствие на проблеми в банката през последните години. „Тя работеше на загуба, имаше проблеми с мениджмънта и през годините бяха взимани много грешни решения. След случилото се в Америка погледите се насочиха към Европа, защото инвеститорите винаги се чудят кой е следващият и в Европа най-лесният отговор беше Credit Suisse“, отбеляза експертът.

Вълков напомни, че банката бързо загуби капитал от своите депозанти, осигури си кредитна линия от Швейцарската централна банка, но това се оказа недостатъчно и затова се стигна до сделката с най-голямата банка UBS. „Как ще се подредят нещата в новата мегабанка на Швейцария все още е трудно да се каже, но очаквам съкращаване на хора и закриване на офиси“, прогнозира той.

След новината за сделка акциите възстановиха голяма част от загубите в цената си и се наблюдава известно успокоение. 

„Това, което шокира пазарите при сделката за Credit Suisse, беше изявление на регулаторите, че специфичната емисия облигации по капитал от първи ред на Credit Suisse са изтрити изцяло, без да бъде напълно изтрит преди това акционерният капитал. Това внесе известна паника в целия банков сектор и започнаха да се задават въпроси, че ако в Швейцария е така, то какво се случва с целия този дълг в Европа“, обясни Петко Вълков ситуацията, която създаде напрежение в Европа.

Какви промени ще настъпят с купуването на Credit Suisse от UBS? Усеща ли се успокояване на финансовите пазари? Как банковата криза рефлектира върху криптовалутите? Стана ли банковата криза стрес тест за закона „Дод-Франк“ в САЩ и какво ще е влиянието на кредитирането върху местните пазари?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още