IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Банковата криза и потреблението ще натежат на пазарите в САЩ

Разминаването в политиките на ЕЦБ и Фед ще върне курса евро/долар към по-стандартни нива с укрепване на еврото, коментира Ярослав Девитцкий, консултант във FactSet

17:35 | 09.05.23 г.

Пазарите почти не реагираха след повишаването на лихвите в САЩ и Европейския съюз с по 0,25% миналата седмица, тъй като нямаше изненада в обявените нива или в реториката от централните банки. И в двата региона се планира пауза, но Европейската централна банка бе доста по-категорична в решимостта си да продължи да покачва лихвите в борбата с инфлацията, а 50% от анкетирани пазарни участници вече очакват спад с 0,25% през септември в САЩ, някои залагат, че това може да се случи и по-рано. Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Ярослав Девитцкий, консултант във FactSet.

"Банковата криза не е приключила, напрежението като цяло в потреблението само ще се развива – очаквам пазарите в САЩ да са по-ниско към края на годината. Но всичко зависи от данните - какво ще прави Федералният резерв и дали няма да се счупи още нещо", посочи експертът.

Девитцкий съобщи, че гигантските пет компании, които движат индексите, отчитат по-добри от очакваните печалби, но за сметка на съкращения на работници и спад на вътрешни инвестиции, като темповете на растеж на тези компании също са спаднали.

„Таванът на дълга в САЩ ще бъде вдигнат, но за момента наблюдаваме шоу, а пазарите не са напрегнати по този повод“, очаква инвестиционният анализатор. Според него притеснително е, че доходността по едномесечните американски облигации надвиши 5%, което прави цялата крива до 10-годишните облигации обърната и показва нарастващия стрес във финансовата система.

Девитцкий смята, че затягането все повече ще затруднява възможността на компаниите да рефинансират своите дългове, а има доста големи обеми през 2024 и 2025 г. „Разминаването в политиките на ЕЦБ и Фед ще върне курса евро/долар към по-стандартни нива с укрепване на еврото, но дисбалансът в банковата система остава, като може да бъде спрян единствено от спад в отлива на депозити“, прогнозира той.

В коментар за данните за охлаждащ се пазар на труда в САЩ анализаторът обясни, че те са били посрещнати положително от пазарите, но е възможно да бъдат преразгледани през следващите месеци. "Започва да намалява броят на отворените позиции в сектори като финанси, логистика и транспорт, производство. Фирмите лека-полека спират да търсят нови работници, което може да сигнализира забавяща се активност", добави Девитцкий.

Коя е голямата причина за упоритата инфлация в ЕС? Ще се промени ли потребителското поведение в САЩ, така че да спадне инфлацията? Ще продължи ли Фед да повишава лихвите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още