IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс от ЕЦБ: Повишенията на лихвите може и да не приключат през юли

Централният банкер описва пазарните залози разходите по заемите да бъдат понижени през пролетта на 2024 г. като „значително преждевременни“

13:54 | 09.05.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите не трябва да разчитат на край на безпрецедентната серия от увеличения на основните лихви от Европейската централна банка (ЕЦБ) през юли, както повечето икономисти в момента прогнозират, заяви Мартинс Казакс, член на управителния съвет на регулатора.

„Не мисля, че все още е толкова ясно“, каза ястребово настроеният латвийски централен банкер пред Bloomberg в разговор по телефона. „Все още имаме доста още работа и ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се укроти инфлацията“.

Поглеждайки още по-напред, той описва пазарните залози разходите по заемите да бъдат понижени през пролетта на следващата година като „значително преждевременни“.

Забележките са най-твърдите, откакто ЕЦБ забави темпа на увеличението миналата седмица, докато в същото време заяви, че не следва примера на Федералния резерв, отваряйки вратата за пауза. Повечето от 26-те членове на управителния съвет потвърждават позицията на председателя Кристин Лагард, че има още работа за вършене.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват още две увеличения от по четвърт пункт, с което основната лихва ще стигне връх от 3,75% през юли. След като предпочитаният от централните банкери показател за инфлацията се забави през април за пръв път от 10 месеца, инвеститорите очакват лихвите да бъдат повишени поне още веднъж.

В свое изказване словашкият централен банкер Петер Казимир каза, че битката с инфлацията „далеч не е спечелена и има още много работа“.

За Казакс стратегията, с която инфлацията трябва да се върне до целта от 2% от 7% миналия месец, е двустранна.

„Първо е повишаването на лихвите и, разбира се, не знаем къде е крайната лихва“, казва той. „Другото е да поддържаме тези лихви на високи и достатъчно ограничителни нива“.

Това би изключило всяко предстоящо намаление на разходите за заеми, когато т.нар. крайна лихва бъде достигната. ЕЦБ не прогнозира рецесия в еврозоната тази година – нещо, което може да изисква по-разхлабени настройки на политиката.

Тъй като икономиката се представя по-добре от очакваното на фона на войната на Русия в Украйна и последвалото влошаване на инфлационния шок, според Казакс рискът от свръхзатягане продължава да е по-малък от твърде малкото действия.

„Трайно високата инфлация е по-голям проблем за обществото от сравнително кратка и плитка рецесия“, казва той. „Провалът в удържането на инфлацията ще бъде провал, тъй като тогава политическият отговор при втория опит ще трябва да е много по-затегнат“.

Един фактор, който някои анализатори предполагат, че може да отклони ЕЦБ от курса през следващите месеци, е период на намаляване на лихвите от Фед, ако икономиката на САЩ се поддаде на спад.

Според Казакс обаче е възможно разходите по заемите да се увеличат или да се стигне до пауза дори ако САЩ се насочат в обратна посока, в зависимост от обстоятелствата.

„Двигателите на инфлацията в САЩ и еврозоната са донякъде различни и това може да изисква различни избори по отношение на политиката в даден момент от времето“, казва той. „Затова не бих го изключил, но си остава спекулация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Какво четем днес : Акциите на недвижимите имоти поведоха спада в Европа !Стига де ,това е шега може би !В Европа акциите на недвижимите имоти са водещи в спада, като шведският наемодател SBB падна до най-ниското си ниво от почти пет години, след като компанията обяви планове да отложи изплащането на дивидент и да отмени емитиране на права, предназначено да подкрепи финансите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ще подчертая отново за публиката и обществото в каква държава живеем.Миналата 2022 година медиите масово ,отново подчертавам масово ЛЪЖЕХА хората да си набутват парите в имоти ,които имоти като една гъба,се бяха вече надули инфлационно,в същото време обаче ,държави като Ръмъния ,Македония и други предлагаха доходности от над 4%,5%,дори за Румъния имаше сделки за държавни ценни книжа за над 6% лихва годишна ноо медиите пропагандираха покупката на имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Честито на всички дето се набутаха с тройни цени на жилищата ,лихва се коригира ако си взел кредит на висока такава/при ниска цена на имота/ ,НО цена на имот купен на ДВОЙНО И ТРОЙНО завишена цена няма как да коригираш-Дълга дето си забатачил към банката ще плащаш докато дишаш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Я искам сега всичките журналисти ,всичките там УЖ специалисти които от една година насам лужеха и продължават даже и сега да лъжат и да заблуждават хората как ливхите в България нямало да се вдигат с много, да се покажат ?!Къде са ? ,а истината е че лихвите ще се вдигат ПРОДЪЛЖИТЕЛНО И ЗАДЪЛГО ВЪВ ВРЕМЕТО !Целта е кредита да стане скъп ,кредита да стане трудно достъпен ,да се свие потреблението ,инфлация в такива стойности няма как да бъде свалена без болка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
A,така Българино ,продължавай да вярваш на българските банки ,на брокерите на имоти ,на кредитните консултанти ,на имотните агенции и на строителните фирми ,собственост на мутри и политици ,които през медиите,представяйки се за "специалисти","експерти ", и каквито там се сетите термини ,лъжат и манипулират обществото ,лихвите щели да са ниски ,не чакайте спад в цените на имотите ,още преди 12 месеца обясних публично през цяла България ,кредитите ще поскъпват,тая инфлация без криза не се лекува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още