IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши лихвите с четвърт процентен пункт и сигнализира, че няма да спре дотук

Все още има рискове за икономическия растеж - те включват подновеното напрежение на финансовите пазари и войната в Украйна, предупреди Кристин Лагард

17:48 | 04.05.23 г. 2
Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши своя референтен лихвен процент с 25 базисни пункта, докато продължава да се бори с инфлацията при потребителските цени, залагайки на лихвени нива, невиждани от финансовата криза през 2008 г., съобщава CNBC.

„Перспективите за инфлация продължават да бъдат твърде високи за твърде дълго време“, посочва ЕЦБ след края на своето заседание в четвъртък. С последното увеличение основната лихва на регулатора достига 3,25%.

Решението на ЕЦБ отразява последните данни за инфлацията, публикувани по-рано тази седмица, които показаха, че основната инфлация достига 7% през парил. В същото време базисната инфлация, която изключва храните и енергията, се забавя леко до 5,6%.

ЕЦБ стартира своя цикъл от лихвени повишения през юли 2022 г. Въпреки усилията на регулатора инфлацията остава значително над неговата цел от 2%. 

Прогнозите, публикувани миналата седмица от Международния валутен фонд (МВФ), показват, че инфлацията няма да достигне целта на ЕЦБ преди 2025 г.

От последните данни става ясно, че икономиката на еврозоната е нараснала по-малко от очакваното през първото тримесечие на годината, регистрирайки анемичен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,1%. Данните за безработицата обаче показаха леко подобрение през март спрямо предходния месец от 6,5%.

Освен това ЕЦБ изтъкна, че банките значително са затегнали достъпа до кредити, което може да предполага, че по-високите лихвени проценти са започнали да оказват влияние върху реалната икономика.

"Без пауза"

В последното си решение за паричната политика ЕЦБ призна, че „предходните увеличения на лихвените проценти оказват силно влияние върху финансовите и паричните условия в еврозоната“, но също така отбеляза, че „закъсненията и силата на предаване към реалната икономика остават несигурни“. Регулаторът не предостави допълнителни насоки относно предстоящите решения за лихвите.

ЕЦБ също каза, че вероятно ще спре реинвестициите по програмата си за закупуване на активи (APP) през юли. APP е пакет от стимули за закупуване на облигации, който стартира в средата на 2014 г., за да се справи с постоянно ниските нива на инфлация. Той беше замразен между януари и октомври 2019 г. и след това беше продължен до юли 2022 г.

Сигналът, че ЕЦБ може да спре реинвестирането, се разглежда като ястребов компромис на регулатора от тази седмица, тъй като някои членове на нейния Управителен съвет вероятно биха призовали за по-голямо увеличение. Решението за повишаване на лихвите с 25 пункта беше почти единодушно, заяви по време на пресконференция управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Тя посочи, че има „разминаване“ между секторите на икономиката. Перспективите пред производствения сектор се влошават, докато секторът на услугите расте, изтъкна Лагард.

Тя каза още, че рисковете за икономическия растеж включват подновеното напрежение на финансовите пазари и войната в Украйна, докато "ако се запази неотдавнашното обръщане на шоковете от миналото, свързани с предлагането, това може да насърчи доверието и да подкрепи по-висок от очаквания в момента растеж".

Лагард подчерта, че все още има "значителни възходящи рискове" за инфлацията, включително трайно покачване на инфлационните очаквания над целевата стойност и с оглед на наскоро договорените споразумения за заплатите, "особено ако маржовете на печалбите останат високи". Сред рисковете от инфлация в посока надолу са напрежението на финансовите пазари и по-слабото търсене, отбеляза още ръководителят на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
ЕЦБ вдига лихвите. Банките вдигат лихвите по кредитите. А лихви по депозити и влогове нямааа. Тука има, тука няма. Това е играта, която ни разиграват. Банкстери, сър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Това е мача.Много хора си мислят че днеска го вдигат утре ще ги свалят.Години наред лихвите ще са високи,филма с евтиния кредит приключи.Сега е време да се събира раздаденото.Последните 2 години се раздаваха кредити все едно ще свърши света.Сега това раздаване ще излезе през носа на много хора защото в България масата кредити са на плаващи лихви и банките искат не искат ще вдигат такава е световната конюнктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още