IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова ЕЦБ да продължи да повишава лихвите до средата на 2024 г.

Страните от ЕС трябва да затегнат съгласувано фискалната политика с цел забавяне на високата инфлация, заяви ръководителят на европейския отдел на фонда Алфред Камер

10:47 | 28.04.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) призова в петък Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи да повишава лихвените проценти до средата на 2024 г., а финансовите министри на страните от ЕС да затегнат съгласувано фискалната политика с цел забавяне на високата инфлация, предаде Ройтерс.

Ръководителят на европейския отдел на МВФ Алфред Камер заяви на брифинг преди срещата на финансовите министри от ЕС и управителите на централните банки, че инфлацията е най-голямото безпокойство.

„Нашата основна препоръка е да победим инфлацията, а това означава, че трябва да използваме инструмента на паричната политика. За ЕЦБ това означава по-нататъшно затягане, затягане за по-дълго, според нас до средата на 2024 г., за да свалим инфлацията до целта по някое време през 2025 г.“, заяви Алфред Камер.

„Инфлацията е данък, особено върху бедните, и това трябва да бъде преодоляно“, коментира той.

Общата инфлация в 20-те държави, използващи еврото, беше 6,9% на годишна база през март, но базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като цените на енергоносителите и храните, беше дори по-висока - 7,5%.

За да забави инфлацията до целевото си равнище от 2%, ЕЦБ агресивно повишава лихвените проценти, вдигайки ги от нула в средата на 2022 г. до 3,5% през март, но малцина пазарни участници очакват затягането на политиката да продължи и след 2023 г.

Камер заяви още, че финансовите министри на страните от ЕС също трябва да подкрепят ЕЦБ чрез намаляване на фискалните стимули за икономиката, въведени по време на пандемията и след това заради кризата с повишаването на разходите за живот, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

„Централната банка не може да се справи сама с инфлацията, необходима е и фискална политика за подкрепа“, отбеляза Камер. Той допълни, че очакваното значително намаляване на бюджетните дефицити в страните от ЕС не се материализира, тъй като правителствените пакети за подкрепа на гражданите срещу високите цени на енергоносителите бяха удължени.

„Така че... ние препоръчваме сега, когато цените на енергията падат,... постепенно да се премахнат пакетите с мерки в подкрепа на разходите за живот или ако не се премахнат, да се направят по-целенасочени“, каза Камер.

„Когато имате фискален принос, това означава, че затягането (на ЕЦБ) не трябва да бъде толкова високо, това означава, че лихвените проценти могат да останат по-ниски, което означава по-малко финансов стрес“, каза той.

Темата за баланса между паричната и фискалната политика и инфлацията е в дневния ред на разговорите на финансовите министри на ЕС и управителите на централните банки, които се срещат в Стокхолм в петък и събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: Ivan N., Добре описваш картинката, както и примера с многократно по без рисковата лихва на ЕЦБ като алтернатива на доходност за нашите търговски банки. Като леко допълнение, бих добавил, че нашите банки са част от големи европейски банки майки и изтеглянето на ликвидност от тук за получаването на по висока доходност на друго място е проста транзакция за тях. Това, като отговор, че сме остров на ниски лихви, ние сме закрепена част от цялата евро картинка, а тя е с по високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Очаквам половината от невероятните ни имотни агенции да се изядат една друга до 2-3 години. Сезонът на отстъпките дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
До: Ivan N.В този ред на мисли не разбирам хората, които взимат кредити на тези цени с обещанието, че лихвите няма да се вдигнат много. Абе, ***, ако ЕЦБ дава на твоята банка 3.75% лихва, защо същата тази банка да ти отпуска кредит на 2.5, 2.6, 3, 4, а и на 4.5%? Ами не, аз на тяхно място бих ти вдигнал лихвата на 5%, за да е оправдан рискът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Като човек, който е изтеглил ипотечен кредит преди 2 години на 2.5% лихва (ГПР) аз съм притеснен, но от друга страна очаквах подобни новини и вноската не представлява повече от 10% от общия доход на моето домакинство. За съжаление около себе си виждам много хора, които не са притеснени и това голям проблем. Както казва Ray Dalio: "Вие трябва да сте притеснени, защото когато у вас има безпокойство вие правите нещо по въпроса".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Каква стана тя ?България била остров на стабилността и процеса на поскъпването на кредитите и вдигането на лихвите щял да бъде какъв ?Плавен ..ха ха НО най -важното което не казват на обществото пак отново да го набутат максимално в дългове е че вдигането на лихвите ще бъде ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВЪВ ВРЕМЕТО !!!Тоест не само че хората в момента задлъжняват с огромни темпове и им се предлагат големи като обем дългове заради цените на всичко НО и те ДЪЛГО ще ги връщат с ВИСОКИ ЛИХВИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още