IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се обединява зад призива на Лагард за още лихвени повишения

Сред членовете на Управителния съвет на регулатора все още има такива, които се застъпват за по-агресивни възходящи корекции на лихвите

16:31 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) се обединяват зад коментарите на управителя на регулатора Кристин Лагард, че са нужни още действия, преди лихвите да достигнат своя връх, пише Bloomberg.

Икономисти и трейдъри намалиха залозите си в навечерието на заседанието на ЕЦБ в четвъртък поради опасения, че банковите сътресения в САЩ ще се пренесат в Европа и ще ограничат цикъла на затягане на паричната политика на ЕЦБ.

Но макар членовете на Управителния съвет на централната банка да забавиха темпа на повишаване на лихвите, предприемайки увеличение с четвърт процентен пункт, Лагард заявим, че все още очаква поне още две повишения на лихвените проценти.

„Лихвите трябва да бъдат повишени, стига да сме достатъчно сигурни, че повишенията на цените ще се забавят устойчиво до ниво около 2% за разумен период от време“, изтъква членът на УС на ЕЦБ Мадис Мюлер. „В светлината на това, което знаем сега, това означава, че вчерашното решение за повишаване на лихвите няма да е последното“, добавя управителят на централната банка на Естония.

Проучване на ЕЦБ сред анализатори относно перспективите за инфлацията в еврозоната. Източник: Bloomberg/ЕЦБ Проучване на ЕЦБ сред анализатори относно перспективите за инфлацията в еврозоната. Източник: Bloomberg/ЕЦБ

Неговите колеги - Франсоа Вилроа дьо Гало, ръководител на Френската централна банка, и Гедиминас Шимкус, управител на регулатора в Литва, предложиха сходни възгледи, като и двамата изразиха подкрепа за тазседмичната възходяща корекция на лихвите с 25 базисни пункта. Както Дьо Гало, така и Шимкус подчертават, че борбата с нажежената инфлация не е приключила.

Коментарите им подкрепят твърдението на Лагард, че последното решение на ЕЦБ е получило „почти единодушна подкрепа“, въпреки че тя заяви, че някои длъжностни лица биха предпочели по-голямо движение нагоре - с половин процентен пункт.

Тези по-ястребово настроени членове на УС на ЕЦБ обаче не са настояли достатъчно ясно за подобен ход, казват източници, запознати с дискусиите. Призивите за допълнително затягане и обявяване на край на реинвестициите по Програмата за закупуване на активи на ЕЦБ са помогнали за постигането на споразумение между представителите на централната банка, добавят източниците.

Повечето икономисти, включително тези от Goldman Sachs и Morgan Stanley, следват примера на Лагард и сега прогнозират още две повишения на лихвите. Анализаторите от ING и Commerzbank са сред онези експерти, които очакват само едно увеличение, докато Danske Bank прогнозира, че ЕЦБ ще повиши лихвата по депозитите до 4% от сегашните 3,25%.

Прогнози на различните банки относно бъдещите ходове на ЕЦБ относно лихвите. Източник: Bloomberg Прогнози на различните банки относно бъдещите ходове на ЕЦБ относно лихвите. Източник: Bloomberg

„Bloomberg Economics смята, че в този цикъл ще има само още едно увеличение – с 25 базисни пункта през юни – но рисковете са изкривени към допълнително движение със същия размер през юли“, коментира Дейвид Пауъл, старши икономист с фокус върху еврозоната в Bloomberg Economics.

„Забавихме се не защото решимостта ни да победим инфлацията е понижена“, изтъква Дьо Гало в интервю за Radio Classique. „Ангажирани сме да доведем инфлацията до 2% до 2025 г. и може би дори до края на 2024 г.“, добавя централният банкер.

Анализатори, анкетирани от ЕЦБ, смятат, че подобни очаквания са малко разтегливи. Въпреки че те леко понижиха перспективите си за тази и следващата година, експертите очакват ценовият натиск да се облекчи до 2,2% през 2025 г. и до 2,1% в дългосрочен план.

Последните прогнози на ЕЦБ от март предвиждат инфлацията да достигне 2% през втората половина на 2025 г.

Какъв точно курс ще начертаят служителите на регулатора, ще се определи от данните за производството, цените и банките, изтъква Бощян Васле, ръководителят на централната банка на Словения. „Както и преди, по-нататъшните стъпки ще зависят от текущата ситуация, особено от икономическите и финансови данни, движението на основната инфлация и ефективността на нашите мерки“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още