IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихви, които просто не действат 

Фед повиши основния лихвен процент за десети пореден път. Това застрашава банките, които изпитват затруднения и досега не помогна срещу инфлацията

08:03 | 04.05.23 г. 15
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Председателят на Фед Джером Пауъл изглеждаше малко отчаян на пресконференцията след заседанието на централната банка в сряда. Фед повиши лихвените проценти с повече от пет процентни пункта само за 14 месеца, каза Пауъл. И все пак „нивото на безработица е 3,5 %". Исторически ниско ниво. Това наистина е забележително.

За да се борят с най-високата инфлация от десетилетия насам, Пауъл и колегите му от Фед вчера повишиха основните лихвени проценти за десети пореден път. Както и при последното решение на централната банка през март, отново с четвърт процентен пункт. Преди малко повече от година основният лихвен процент беше близо до нулата, а сега е между пет и 5,25%. Последният път, когато Фед повиши лихвите толкова бързо, беше през 80-те години на миналия век при предшественика на Пауъл - Пол Волкър.

Всъщност трябваше да се очаква поне едно охлаждане на пазара на труда. Вместо това, само няколко часа преди заседанието на Фед, се появи новината, че през април американските компании са създали 296 000 нови работни места. Данните идват от клиентски данни на ADP, доставчик на услуги, който помага на компаниите при управлението на човешките ресурси. Това е два пъти повече нови работни места в частния сектор, отколкото през предходния месец март, пише в свой анализ германският Die Zeit.

296 хил. души 
е добавил към служителите си частният сектор в САЩ през април.

В САЩ все още има недостиг на работна ръка и Пауъл се опасява, че ограниченото предлагане ще доведе до повишаване на заплатите и в крайна сметка на цените. Поне броят на свободните работни места напоследък е спаднал до 9,6 милиона. Това все още означава, че на всеки търсещ работа в страната се падат почти две свободни работни места. Но Пауъл, който е работил на Wall Street, трябва да си спомни популярната там поговорка: "Трендът е твой приятел". Надеждата му е, че пазарът на труда ще се охлади, без безработицата да нарасне. Обаче: „това противоречи на историческия опит", както призна самият Пауъл в сряда.

Фед може би сам е допринесъл за инфлационната дилема

Трудно е да се противопоставим на прозрението, че Федералният резерв все по-често трябва да се справя с кризите, които сам е предизвикал. При това председателят на Фед се проявява като честен, прагматичен, практичен и в същото време готов да признае грешките си.

А грешки наистина са били допуснати. Твърде късно Федералният резерв осъзна, че след огромните програми за подпомагане на пандемията инфлацията може да галопира. Въпреки драконовските увеличения на лихвените проценти в продължение на повече от година, инфлацията все още не е овладяна.

Шефът на Фед и колегите му са обвинявани, че сами са допринесли за дилемата. През есента на 2021 г. Пауъл и колегите му настояваха, че очертаващата се инфлация е само „временна". По този начин те пропуснаха възможността да се намесят в момент, който щеше да бъде по-малко болезнен. По този начин централните банкери щяха да предприемат непопулярни ходове, защото щяха да задушат икономика, която тъкмо започваше да укрепва отново. Сега корекцията на курса се оказва трудна.

Рязкото нарастване на инфлацията се дължи на нарушените вериги за доставки по време на пандемията. Когато икономиката отново се активизира, експлозивното търсене изведнъж се сблъска с ограниченото предлагане. Руската инвазия в Украйна предизвика и недостиг на природен газ и петрол. Резултатът: цените се повишиха. Но междувременно затрудненията намаляха и цените на енергията също се върнаха от най-високите си стойности. Много компании обаче използват възможността да повишат цените си не само за да смекчат разходите, но и за да увеличат печалбите си.

Това вероятно е една от причините за продължаващите високи нива на инфлация в САЩ и в Европа. В САЩ строителният сектор е решаващ фактор за икономиката. И, както Пауъл отбеляза на пресконференцията, повишаването на лихвените проценти сериозно е затормозило жилищното строителство. Но други сектори, като например развитието на инфраструктурата, са по-малко чувствителни към лихвените проценти. Правителството на Байдън насърчава и поощрява вътрешното промишлено производство, което води до изграждането на нови заводи в цялата страна. Wall Street Journal съобщи, че книгите за поръчките в промишлеността са запълнени, в някои случаи за години напред.

Последна актуализация: 07:35 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: scott ... сиреч , нема да издаваш източника на пооррното ... :))) ... другото са думи изпразнени от съдържание ... само по форумите сте силни на думи ... кога требва да се реагира нема никой , бил съм пряк свидетел поне 10-на пъти на това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Малко хора знаят, че чрез въвеждането на CBDC ще се въведе на доста по-късен етап и "Срок на годност" на тези електронни пари, нещо което в момента го има на ваучерите за храна. Така ще могат да стимулират икономиката, принуждавайки те да харчиш, иначе срока им изтича. Другото нещо е че във всеки един момент ще знаят къде и какво имаш, тъй като се пази историята на търгуване. Ще може да харчиш само тези CBDC които ти притежаваш или все едно представете си серийния номер на сегашните фиатки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: zelka007то е се едно да питаш некой *** кво го притеснява куклусклун и дали има представе, че е само един берач на памук? Теа искат тотален контрол, че и да не фанеш оружие? тая нема да я бъде. най-малкото щото съм човек свободен, с чест, гордост и достойнство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: scott ... теб кво те притеснява в следенето ?! какво като знаят откъде гледаш пooрно ?! имаш ли си на идея колко си незначителен за системата ?! ако някой е решил да се крие от системата последната грижа са му транзакциите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 3
scott
преди 1 година
До: SporqZaKefкак така "предстои да видим"? Центрелната банка ще вижда в реално време всичките ти покупки и движения по сметките. сега го прави веднъж на ден или 3. Е не вижда какво купуваш, а само дали не си поискал да купиш нещо, пък немаш пари у картата. Дигиталната валута е иделаното средство за следене и затвор. Решат да те окошарят и с първи клик ти спират достъпа до активите, с втория клик казват на политицистен къде да те ликвидират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
лихвите трябва да са двойно на това , което е в момента , и за поне 5-6 години трябва да се задържат такива , ако се търси пак инфлация около 2% ... твърде много пари се въртят в икономиката ... аз не виждам проблем в малко по-високата инфлация от 8-10% , чисти мазнините ... :))) ... са , прецаква малко държавните шебеци , ама то пълно щастие нема как да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 1 година
До: Tsvetan401Central Bank Digital Currency, Тоест дигитална валута на централната банка. В интерес на истината ЕЦБ и ЯЦБ от години извършват транзакции помежду си, чрез дигитална валута. Федералния Резерв вече обяви старта на FedNow този Юли, което ще е пилотна версия на дигитална валута. Дали това ще ни отнеме свободите предстои да разберем, но със сигурност ни очакват интересни месеци. И докато Америка е пред Фалит а Европа пред разпад, ние продължаваме да се делим на фили и фоби :((((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 1 година
И Питър Шиф и Рей Далио и Робърт Киосаки в един тон казват, че докато основната лихва не е поне с процент над Инфлацията, то тя няма да сработи. И докато през 2008ма не стигнаха политически топки да съборят малко банки, защото цялата същина на Америка се държи на банките и долара, днес вече виждаме, че има и не толкова 'важни' банки. Лошото е, че това само донахранва JP Morgan, вероятно на по-късен етап и Morgan Stanley, Goldman Sachs и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Tsvetan401
преди 1 година
Какво е CBDC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Значи няма как да няма висока инфлация поради 2 причини. Едната е че в началото на 2020г. Баланса на ФЕД бе 4трл $, а сега е 8,5трл. $. Втората причина се вижда ясно в гугъл като напишеш "us debt clock", или казано Дълговете на страната, които са близо 32 трл. $, което е 120% от БВП. За сравнение преди 20г в САЩ дълговете са били 60% от БВП. Запитайте се колко ще са след още 20г., с това темпо ще трябва да работят само за да връщат лихвите? Нещо трябва да се промени и това ще стане, чрез CBDC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още