fallback

Moody's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия

Очаква се икономиката на страната да се забави тази година, след като се възстанови след пандемията благодарение на туризма

15:11 | 20.05.23 г.

Moody's Investors Service повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия.

Перспективата е преразгледана на положителна от стабилна, посочва се в изявление на базираната в Ню Йорк компания за кредитен рейтинг.

Moody's потвърди рейтинга Baa2 на страната, съобщава Bloomberg.

Промяната „отразява нарастващата вероятност дълъг период на икономически и фискални реформи, намаляване на задлъжнялостта на домакинствата и нефинансовите корпорации и възстановяването на банковия сектор да доведе до продължително и устойчиво подобряване на кредитния профил, по-специално по отношение на икономическата и фискалната сила“, посочва се в изявлението на Moody's.

Очаква се икономиката на страната да се забави тази година, след като се възстанови след пандемията.

За Португалия, която има третото най-високо съотношение дълг/БВП в еврозоната след Гърция и Италия, туризмът представлява около 15% от икономиката. Сега Moody's изчислява, че икономиката ще нараства средно с около 2% през следващите пет години.

Централната банка на страната през март повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2023 г. до 1,8% заради по-добрите резултати в туристическата индустрия. Държавният дълг спадна до 113,9% от брутния вътрешен продукт през 2022 г. Правителството се стреми към бюджетен дефицит от 0,4% от БВП през 2023 г.

В краткосрочен план Moody’s очаква растеж на БВП на Португалия от 2,2% през 2023 г., значително по-висок в сравнение с еврозоната, благодарение на динамичния туристически сектор.

Тази година повишената инфлация и по-високите лихвени проценти значително ще забавят вътрешното търсене, външното търсене също ще отслабне, според Moody's.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия беше около 3,2% в петък. Тя достигна връх от 18% през 2012 г. в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 20.05.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още