IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия

Очаква се икономиката на страната да се забави тази година, след като се възстанови след пандемията благодарение на туризма

15:11 | 20.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Moody's Investors Service повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия.

Перспективата е преразгледана на положителна от стабилна, посочва се в изявление на базираната в Ню Йорк компания за кредитен рейтинг.

Moody's потвърди рейтинга Baa2 на страната, съобщава Bloomberg.

Промяната „отразява нарастващата вероятност дълъг период на икономически и фискални реформи, намаляване на задлъжнялостта на домакинствата и нефинансовите корпорации и възстановяването на банковия сектор да доведе до продължително и устойчиво подобряване на кредитния профил, по-специално по отношение на икономическата и фискалната сила“, посочва се в изявлението на Moody's.

Очаква се икономиката на страната да се забави тази година, след като се възстанови след пандемията.

За Португалия, която има третото най-високо съотношение дълг/БВП в еврозоната след Гърция и Италия, туризмът представлява около 15% от икономиката. Сега Moody's изчислява, че икономиката ще нараства средно с около 2% през следващите пет години.

Централната банка на страната през март повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2023 г. до 1,8% заради по-добрите резултати в туристическата индустрия. Държавният дълг спадна до 113,9% от брутния вътрешен продукт през 2022 г. Правителството се стреми към бюджетен дефицит от 0,4% от БВП през 2023 г.

В краткосрочен план Moody’s очаква растеж на БВП на Португалия от 2,2% през 2023 г., значително по-висок в сравнение с еврозоната, благодарение на динамичния туристически сектор.

Тази година повишената инфлация и по-високите лихвени проценти значително ще забавят вътрешното търсене, външното търсене също ще отслабне, според Moody's.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия беше около 3,2% в петък. Тя достигна връх от 18% през 2012 г. в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още