IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да съчетае климатичните политики с инфлационната битка

Преходът към нулеви емисии може да ускори инфлацията, но повишаването на лихвите в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия

12:00 | 17.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мисията на европейските централни банкери за постигане на ценова стабилност ще се сблъска с целта за борба с изменението на климата, освен ако те не променят начина си на действие, пише в коментар за Bloomberg Джана Рандоу.

Преходът към нисковъглеродна икономика може да доведе до ускорена инфлация - но повишаването на лихвените проценти в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия. Така че паричната политика и усилията за спасяване на планетата рискуват да се сблъскат, хвърляйки сянка върху преобладаващата през последните три десетилетия философия на насочване на лихвените проценти към потребителските цени.

Това предвещава труден избор за Европейската централна банка (ЕЦБ). Повишаването на разходите по заемите означава повишаване на цената на инвестициите в борбата с изменението на климата. Но ако вместо това служителите на регулатора решат да толерират по-високите потребителски цени - подход, който бе лансиран по време на прегледа на стратегията на ЕЦБ за 2021 г. - те рискуват да не успеят да изпълнят мандата си.

Централните банкери биха могли да се опитат да затворят кръга, като преработят рамките, за да включат една досега неприемлива мечта на екологичните активисти в региона, която вече е възприета в Азия - зелено кредитиране.

Извънредни климатични ситуации като горските пожари в Канада и сушата в Южна Европа подчертават проблема и независимо от това как централните банкери реагират, ще става все по-трудно да се поддържа техния подход за подпомагане на прехода. Тъй като Европейският съюз (ЕС) се ангажира да стане първият в света континент, постигнал въглероден неутралитет до 2050 г., регионът се намира в авангарда на борбата с проблема.

Светът се нуждае от инвестиции в размер на 200 трлн. долара в енергетиката до 2050 г., за да постигне въглероден неутралитет. Източник: BloombergNEF Светът се нуждае от инвестиции в размер на 200 трлн. долара в енергетиката до 2050 г., за да постигне въглероден неутралитет. Източник: BloombergNEF

"Ако те демотивират инвестициите, това може да има обратен ефект за енергийния преход", предупреждава Дидие Боровски, ръководител на отдела за изследване на макрополитиката в Amundi, който управлява 2 трлн. долара активи. "Съществува сложен компромис между техните действия и мандата им за ценова стабилност", добавя той.

Необходимостта от спешни мерки става все по-ясна с всеки изминал ден, тъй като планетата продължава да демонстрира различни екстремни метеорологични условия - от рекордно ниските нива на ледената покрива в Арктика до рекордно високите температури на океаните.

Преходът вероятно ще повиши инфлацията поради въздействия, вариращи от по-високи данъци върху въглеродните емисии до начина, по който технологиите с високи емисии се заменят с първоначално по-скъпи, но по-екологични алтернативи.

Свързаните с това разходи достигнаха рекордните 1,1 трлн. долара миналата година, изчислява Bloomberg NEF, като неговите анализатори смятат, че за достигане на нулеви емисии до 2050 г. ще са необходими годишни глобални инвестиции в размер на около 6,7 трлн. долара. Централните банки оказват влияние върху това, тъй като разходите по дълга засягат проектите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в по-голяма степен, отколкото при изкопаемите горива, коментира анализаторът Стефани Муро.

Търсенето на метали, които стимулират този преход, ще нарасне от 52 мегатона днес до 242 мегатона през 2050 г. Апетитът за литий, основен компонент на батериите, вероятно ще надхвърли предлагането малко преди края на десетилетието.

Според Международния валутен фонд (МВФ) инфлацията в еврозоната може да бъде с до 0,3 процентни пункта по-висока към 2030 г.

Последна актуализация: 11:50 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 дъртия партиен секретар вика дръжте "конумистите" .. класика от съвецкото кино! ... Ти си от четвъртия... редко тъъъпи, но нахални и лъжливи загубеняци с лява резба (както се оказа от последните ти коментари) ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хехе ... политкомисарчето-злобарче са му мокри пейките пред блока и са ще клепе безсмислици по целият форум ... заедно с оня дето му е кауза да не яде бръмбъри , въпреки , че вече се тъпче с тех та му пукат ушенцата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: За околната среда има три градиращи нива на опасност, произтичащи от три типа хора: 1. Безхаберен - вредоносен, опасен. 2. Глууупав - повишено опасен. 3. Комунист. Тъъъп, активен и инициативен - смърртоносно опасен! Вие с Търчилъжи сте от последния, трети тип - тъъъпи и силно активни. След вас остава пепелище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Продължаваме Премяната се по време на кризи зима властта https://sofiaplan.bg/wp-content/uploads/2021/10/I.5.2_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Естественият релеф и протичащите през София реки благоприятстват за изгражданена предимно гравитачна канализационна система, която е проектирана и функциониракато смесена с петкратно разреждане на отпадъчните битови води. Гравитачнотоотвеждане на отпадъчните води ограничава възможните трасета на отливните каналии канализационните колектори в равнинната част на града и околоградския район. Порадитази причина има изградени канализационни помпени станции, които са ситуирани всеверните и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
не веее *** копейки, прави сте... нема глобално затопляне, населението може да се увеличава с 80тина милиона всяка година до безкрай и за всеки ще има хайвер и рибица, по 3 коли и по 5 апартамента на калпак и по 10 почивки на другия край на света!... ще дъним въглища и петрол до безкрай, щото и те са безкрайни, а пушека се изпарява и изчезва в друго измерение през черната дупка в главите ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 10 месеца
*Преходът към нисковъглеродна икономика може да доведе до ускорена инфлация - но повишаването на лихвените проценти в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия* - Или казано иначе - Цукцванг. Но комунист, било той зелен, не се отказва от идеите си. Той умирра за тях! По възможност, заедно с колкото може повече народ наоколо. Комунизъм без масовост е само дума без съдържание. Или светът ще е зелен, или уммрялл. За какво ни е свят, който не сме спасили от сигурна сммъррт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Пропагандата за климатичните промени ТРЯБВА да е всеки ден и всеки час, понеже ТРЯБВА да лъснат мозъчетата на биомасата до гладко, преди да кажат че ТРЯБВА да гладуваме, ТРЯБВА да мизерстваме, ТРЯБВА да не пътуваме, ТРЯБВА да ядем гнусни извращения вместо нормална храна, ТРЯБВА да ни отнемат големите жилища под предлог "енергийна ефективност", ТРЯБВА да ни вземат колите заради "въглеродна неутралност", ТРЯБВА да ни ограничат колко бройки дрехи може да купуваме за година. ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още