IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария търси начин да смекчи удара от растящите загуби на централната банка

Регулаторът изчислява, че може да са необходими повече от 1 млрд. долара за рекапитализацията през следващата година

20:07 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Унгария търси начини да смекчи въздействието върху бюджета от нарастващите загуби на централната банка, свързани с най-високите лихвени проценти сред страните от Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

В отговор на критиките, че проектобюджетът за 2024 г. не отчита загубите, както се изисква от закона, министърът на кабинета Гергели Гуляс каза пред журналисти в Будапеща, че правителството ще се стреми да „минимизира“ фискалните разходи. Централната банка на Унгария изчислява, че може да са необходими повече от 1 млрд. долара за рекапитализацията през следващата година.

„Водим разговори с централната банка и с фискалния съвет, за да видим дали има някакво алтернативно решение, което би намалило задължението за плащане“, споделя Гуляс, имайки предвид държавния орган, отговорен за консултациите относно публичните финанси. Той отказа да спекулира за размера на плащането.

Правителството на премиера Виктор Орбан обяви редица увеличения на данъците – включително върху спестяванията при банковите депозити и удължаване на налозите върху неочакваните печалби през следващата година – за запълване на дупките в бюджета, причинени от рецесията и най-ускорената инфлация в ЕС. Политиците искат да намалят дефицита до под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година, за да избегнат глоби и по-строг надзор от ЕС.

Фискалното планиране привлече вниманието на централната банка, която понася загуби от плащането на най-високата овърнайт лихва в ЕС. Лихвеният процент достигна връх от 18%, след което беше намален през май до 17 на сто и се очаква да падне до 16% във вторник (20 юни).

От правителството на Орбан се изисква да рекапитализира загубите за период от пет години. Проучване на централната банка, публикувано миналата седмица, изчисли, че една пета от загубата за следващата година ще бъде до 0,5% от прогнозирания БВП за 2024 г., или еквивалент на около 426 млрд. форинта (1,2 млрд. долара).

Проектобюджетът трябва да бъде одобрен от парламента следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още