fallback

Икономическото доверие в еврозоната спада и в индустрията, и при услугите

Очакванията на потребителите обаче са се подобрили четвърти пореден месец

15:58 | 28.07.23 г. 4

Икономическото доверие в еврозоната се е понижило повече от очакваното този месец, засилвайки опасенията, че растежът в региона се забавя, съобщава Bloomberg.

Измерител на настроенията, публикуван от Европейската комисия, е спаднал до 94,5 пункта през юли от 95,3 пункта през юни. Това е трети пореден месечен спад и е под медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Подиндикаторите за услугите и индустрията са спаднали, а очакванията на потребителите са се подобрили четвърти пореден месец.

Показателите за третото тримесечие засега не са добри. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) по-рано тази седмица показа свиване на дейността в еврозоната и в двете ѝ най-големи икономики. Данните за БВП за второто тримесечие от по-рано в петък показаха, че Германия излиза от рецесия, но не успява да отбележи ръст, а икономиката на Франция се е разширила изненадващо благодарение на еднократен ефект в търговията.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в четвъртък също предупреди за влошаване на икономическите перспективи пред региона, макар че това не спря институцията да повиши основните лихви за девети пореден път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 28.07.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още