IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Китай му липсва откритостта и надеждността, за да оспори доларовата доминация

Пекин си причини проблеми, които ще попречат на опитите на юана да поеме ролята на американската валута в голям мащаб

08:22 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скорошната среща на БРИКС постепенно остава назад и с нея, за щастие, някои от изключително нереалистичните дискусии за нова валута, емитирана от петте членове на групата от развиващи се икономики (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – б. р.) - целяща детронирането на долара, пише колумнистът на Financial Times Алън Бийти.

Според него обаче предизвикателство за долара може да се окаже съществуваща валута - китайския юан. Докато европейските правителства завиждаха на международната роля на долара от 60-те години насам и напразно се надяваха, че еврото ще го измести, кандидатурата на Пекин бързо набра скорост, и поради по-належаща причина - тъй като САЩ използват долара като оръжие, пише Бийти. Но и тази амбиция ще срещне сериозни трудности поради фундаменталните проблеми на Китай - които са различни от традиционните слабости на Европа, но, ако не друго, са по-дълбоко вкоренени.

Желанието на Европа да оспори доларовата доминация – шумно изразено през 2010 г. от Никола Саркози, тогавашният президент на Франция, след глобалната финансова криза – изглежда до голяма степен се основава на завист към статута на американските пари като резервна и търговска валута. Тази им роля, която оцеля след окончателния колапс на Бретънуудската система на фиксирани обменни курсове през 1973 г. Правителството на САЩ и американските компании, гласяха европейските оплаквания, могат да вземат евтини заеми и да избягват валутния риск, тъй като суровините и другите търгувани стоки са ценообразувани и фактурирани в долари,пише още Алън Бийти.

"Това, което изглежда не схвана Саркози, беше, че въпреки че финансовата криза възникна в САЩ, тя също така подчерта незаменимостта на долара като валута за финансиране на банки и за плащания", категоричен е анализаторът. Устойчивостта на долара беше подчертана от героичните усилия на Федералния резерв по време на кризата, предотвратявайки тотален глобален финансов колапс чрез откриване на суапови линии към други централни банки, допълва той.

Нито слабата финансова регулация, която доведе до кризата, нито постоянно ексцентричната фискална политика (включително самопричинени дългови кризи) успяха да унищожат вярата на пазарите във валута, подкрепяна от Фед. Това не успя да направи дори разрушителното президентство на Доналд Тръмп. Междувременно пазарът на държавни облигации в еврозоната и банковата система в блока остават фрагментирани от националните граници.

Тези предимства на долара продължават да са в сила. "Една версия за фантасмагориите на БРИКС е някакво жалко бълнуване от Москва за нестабилния долар, който е предизвикан от валута на БРИКС, обезпечена със злато", допълва още Бийти в своя коментар. Той казва още, че проблемите, които златото би трябвало да реши, отсъстват: американската валута очевидно не бе обезценена от хиперинфлацията, нито независимостта на паричната политика на Фед бе сериозно компрометирана.

Политиката на САЩ, която дава тласък на кампанията на Китай, идва от различен източник: използването като оръжие на доларовите плащания и финансиране за налагане на санкции на враговете на Америка. Когато това беше ограничено до страни като Иран, това предизвикваше раздразнение - включително в ЕС, чиито компании бяха силно ограничени да търгуват там - но не и голяма тревога.

Сега санкциите се прилагат срещу повече държави и САЩ спекулират с крайни идеи като конфискуване на резервите на Руската централна банка, за да платят за възстановяването на Украйна. "Както моите колеги от FT подробно писаха повече развиващи се пазари са обезпокоени от разчитането на доларовата валутна архитектура на глобалната икономика", уточнява авторът,.

За разлика от еврото, което има много малко предимства пред долара, Китай има сравнително напреднали системи за дигитални плащания и може да представи официалния цифров юан като начин за заобикаляне на американските санкции. Но и тук той се натъква на проблем, с който еврото също се сблъска - доларовата система е взаимосвързан набор от институции, които ще бъде трудно да бъдат заменени на части.

Трансграничните плащания могат да се извършват в юани, но ако някой от двата края на транзакцията в крайна сметка включва плащане в долари, той все още е уязвим за санкции от Министерството на финансите на САЩ. Страните производителки на петрол могат да приемат плащания в юани, но е малко вероятно да искат да държат активи във валута, подложена на капиталов контрол.

А и Китай би имал сериозни слабости като блюстител на глобалната финансова система. Страховете за поверителността около дигиталните валути на централните банка (CBDC) може да са преувеличени, но пълномащабното използване на цифров юан ще е огромен залог, че китайското правителство, световен експерт в „душенето“, няма да събира и използва лични данни от използващите неговата валута.

По подобен начин хиперактивната американска администрация, използваща местните банки, за да преследва руските олигарси, е едно нещо, но е друго, когато Китай налага широкообхватни търговски санкции на някои страни - в случая с Австралия само заради дързостта ѝ да призове за разследване на произхода на Covid-19.

Ролите на международната валута се променят с времето. Но в крайна сметка доверието в глобалния валутен стандарт включва фундаментална вяра в откритостта и надеждността на неговия емитент.

Вярно е, че желанието на САЩ да използват като оръжие глобалните мрежи за плащания и други функции, което вече е значително, най-вероятно ще се засили, ако Тръмп спечели изборите, пише още Алън Бийти. Според него правителствата, които се страхуват от санкциите на САЩ, може да искат да диверсифицират финансовите системи, на които разчитат, включително в посока юана. Но Китай, под ръководството на Си Дзинпин, не само има сериозен проблем с модела си на растеж, но и се придвижва все повече към репресивна държава, която се намесва широко в икономика, живота на своите граждани и сигурността на региона и отвъд него.

Валута на БРИКС, която да оспорва долара, е фантазия, но от своя страна Китай си причини проблеми, които ще попречат на опитите на юана да поеме ролята на американската валута в голям мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още