IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите за доларовата доминация са преувеличени

Най-сериозната са дигиталните валути на централните банки, но САЩ най-накрая се събуждат за тази опасност

15:15 | 23.04.23 г. 7
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Всяка нощ се питам защо всички страни трябва да базират търговията си на долара“, сподели президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва наскоро по време на държавно посещение в Китай. Това е въпрос, който вълнува много национални лидери, особено след като глобалната търговия между американската и китайската сфера се фрагментира и тъй като държавите оценяват изложеността си на западните санкции и икономиката на САЩ. Макар че параноята относно силата на зелените пари се засилва сред някои във Вашингтон, това не би трябвало да ги държи будни през нощта. Смъртта на долара е силно преувеличена, пише Financial Times в редакционен коментар.

Откакто Бретънуудската система от 1944 г. (определила финансовата архитектура на света след Втората световна война – бел. прев.) наложи долара като де факто глобална валута, неговото господство се поддържа от статута на Америка като най-голямата световна икономика и геополитически хегемон. Почти 60 процента от официалните валутни резерви се държат в зелената валута. Това е предпочитаната валута за международната търговия, като отговаря за повече от 80% от търговското финансиране и 50% от търговското фактуриране. Тя също така доминира валутните и дългови пазари. Това води до голямо търсене на долари, което позволява на САЩ да вземат заеми на по-ниска цена. Отвоюването на тези мрежови ефекти от долара не е лесно.

Вярно е, че има заплахи за щатската валута. Тъй като китайските търговия и кредитиране се разшириха през последните години, употребата на юана се увеличи. Делът му на пазара за търговско финансиране се удвои за една година до 4,5% сега – малко под този на еврото. Голяма част от това е свързано с увеличената търговия с Русия, тъй като санкциите миналата година отрязаха Владимир Путин от финансовата система на Запада. Но тъй като делът на Китай в световната търговия със стоки сега е около 15 процента, обхватът на юана ще се разширява. Преди посещението на Лула Китай и Бразилия се споразумяха да уреждат сделките помежду си в своите валути, което отразява нарастващата им взаимна търговия. Франция също наскоро осъществи първата си продажба на втечнен природен газ в юани.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди наскоро, че икономическите санкции на Запада срещу Русия могат да подкопаят хегемонията на долара. Повече държави може от страх да обмислят алтернативи на финансирането в долари, за да смекчат заплахата от санкции. Путин вече обеща да използва повече юана. За други диверсификацията има и икономически смисъл. Много развиващи се пазари са все по-разочаровани от влиянието на долара върху техните икономики, от неотдавнашните банкови сътресения до историческите повишения на лихвените проценти от Федералния резерв (които повишиха задлъжнялостта им). Членовете на ASEAN (асоциация на 10 държави от югоизточна Азия – бел. прев.) проучват как да насърчат използването на местни валути в двустранната си търговия.

Но тези заплахи за превъзходството на долара нямат сила. Въпреки че търговията в юани може да се засили, валутата все още представлява само около 3 процента от резервите на централните банки. Хегемонията на зелените пари е подсилена от огромната им ликвидност, отвореността на Америка към търговия и инвестиции и доверието в подкрепящите я институции. За разлика от това финансовата система на Китай е по-слабо развита, валутата му не е напълно конвертируема поради капиталовия контрол, а и липсва истинско върховенство на закона. Глобалната икономическа активност все още е доминирана от САЩ и техните съюзници, което затруднява избягването на долара. Най-голямата заплаха може да дойде от дигиталните валути на централните банки (CBDC), които могат да осигурят по-ефективни начини за уреждане на транзакции. САЩ най-накрая се събуждат за тази опасност, но трябва да ускорят усилията си за дигитализиране на долара.

Като се има предвид, че няма жизнеспособна алтернатива, която да го замени, слуховете за упадъка на долара са преувеличени. Това означава, че най-големият риск за валутата може в крайна сметка да дойде от непредизвикани грешки. Укрепването на доверието във финансовата система на САЩ след неотдавнашните банкови сътресения и, най-вече, предотвратяването на криза с тавана на американския дълг са жизненоважни. Важно е да се избягва самодоволството; в края на краищата британският паунд някога беше доминиращата валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
С тая мечта умираха с пяна на уста десетилетия ушшaнките :) Но само тия, които нямат, тия дето имат много си ги харесват. За скъсаняците гроздето е кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
alex8712
преди 1 година
До: mr. Yoda ''Долара е жив, ходещ мъртвец'' - зомби значи? Лоша работа тогава, не можеш да ги разкараш лесно - все ги убиваш, те все се връщат... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Електромагнитната индукция която ще прехвърли "щуротията виртуален кеш" си има мерна еденица.За нулите и едениците които създават индукцията няма еталон.Еталона може да бъде някакъв метал в грамове.Като приберат шумата от ората принтерната техника може пак да дръпне напред. https://***.unicreditbulbank.bg/bg/bulbank-mobile/pomoshten-tsentar/karti/digitalen-portfejl-dobavyam-karta/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 12
data
преди 1 година
От как се помня , пустия му гущер все го капичват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
julian12
преди 1 година
CBDC е техноркатска тирания. Agenda 2030
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 19
mr. Yoda
преди 1 година
Долара е жив, ходещ мъртвец. Като ухилената, самоходна и самодоволна дядка Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
danchomentata
преди 1 година
Живи и здрави да видим хавалата със CBDC как ще отупа гегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още