IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуполюсен валутен режим може да замени доминацията на долара през следващите десет години

Зелените пари рано или късно ще усетят ефектите от нарастващото геополитическо съперничество между САЩ и Китай

14:07 | 10.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Щатският долар е доминиращата световна резервна валута от създаването на Бретънуудската система (изградила съвременната финансова архитектура – бел. прев.) след края на Втората световна война. Дори изоставянето на фиксираните обменни курсове в началото на 70-те години не оспори „изключителната привилегия“ на зелените пари, пише за Financial Times известният икономист Нуриел Рубини, почетен професор на Нюйоркския университет.

Но като се има предвид увеличеното използване на долара като оръжие за целите на националната сигурност и нарастващото геополитическо съперничество между Запада и ревизионистки сили като Китай, Русия, Иран и Северна Корея, някои твърдят, че дедоларизацията ще се ускори. Този процес се задвижва и от появата на дигитални валути на централните банки (CBDC), които биха могли да доведат до алтернативен многополюсен международен валутен и разплащателен режим.

Скептиците твърдят, че глобалният дял на щатския долар като разчетна единица, средство за плащане и съхраняване на стойността не е намалял много въпреки цялото говорене за неминуем спад. Те също така посочват, че не можете да замените нещо с нищо - както каза бившият министър на финансите на САЩ Лорънс Самърс: "Европа е музей, Япония е старчески дом, а Китай е затвор".

По-нюансирани аргументи посочват, че съществуват икономии от мащаба и мрежа, които водят до относителен монопол на статута на резервна валута и че китайският юан не може да се превърне в истинска резервна валута освен ако капиталовият контрол не бъде премахнат и обменният му курс не стане по-гъвкав.

Нещо повече, държава с резервна валута трябва да приеме - както САЩ отдавна са го направили - постоянни дефицити по текущата сметка, за да емитира достатъчно от пасивите, държани от чуждестранни лица. И накрая, такива скептици твърдят, че всички опити за създаване на режим на многополюсна резервна валута - дори кошницата със Специални права на тираж (СПТ) на МВФ, която включва юана - досега не са успели да заменят долара.

Тези аргументи може някога да са имали някаква валидност, но има вероятност в един свят, който все повече ще се разделя на две геополитически сфери на влияние – а именно тези около САЩ и Китай – двуполюсен, а не многополюсен валутен режим в крайна сметка да замени еднополюсният.

Не е необходима пълна гъвкавост на обменния курс и международна мобилност на капитала, за да може дадена държава да получи статут на резервна валута. В края на краищата в ерата на златния стандарт доларът беше доминиращ въпреки фиксираните обменни курсове и широкоразпространения капиталов контрол.

И докато Китай налага явен капиталов контрол, САЩ имат своя собствена версия, която може да намали привлекателността на доларовите активи сред врагове и относителни приятели. Тази версия включва финансови санкции срещу техните конкуренти, ограничения за външни инвестиции в много сектори и фирми, чувствителни към националната сигурност и дори вторични санкции срещу приятели, които нарушават основните.

През декември Китай и Саудитска Арабия извършиха първата си сделка в юани. И не е пресилено да се мисли, че Пекин би могъл да предложи на саудитците и други петродържави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) възможността да търгуват петрол в юани и да държат по-голям дял от своите резерви в китайската валута.

Вероятно страните от GCC, както и много други развиващи се пазарни икономики, може скоро да започнат да приемат такива китайски предложения, като се има предвид, че те търгуват много повече с Китай, отколкото със САЩ. Освен това съществува така наречената дилема на Трифин (конфликтът между краткосрочните вътрешни и дългосрочните международни цели – бел. прев.) относно валутен режим, при който страната с резервната валута има постоянни дефицити по текущата сметка, които в крайна сметка подкопават този ѝ статут, когато нарастването на международните ѝ задължения стане неустойчиво.

Критиците се съмняват дали валутата на държава, която има постоянен излишък по текущата сметка, може някога да достигне статут на глобална резервна. Но Китай може всъщност да се движи към модел на растеж, по-малко зависим от търговските излишъци.

Също така е анахронизъм, че САЩ, чийто дял от глобалния брутен вътрешен продукт е намалял наполовина до 20 процента след Втората световна война, все още отговарят за поне две трети от всички валутни трансакции между недоларовите страни. Настоящата система прави развиващите се пазарни икономики финансово и икономически уязвими към промени в монетарната политика на САЩ, водени от вътрешни фактори като инфлацията.

И накрая, нови технологии, включващи CBDC, платежни системи като WeChat Pay и Alipay, суапови линии между Китай и други страни, както и алтернативи на Swift, ще ускорят появата на двуполюсна глобална парична и финансова система. Поради всички тези причини относителният упадък на щатския долар като основна резервна валута вероятно ще настъпи през следващите десет години. Засилващото се геополитическо съперничество между Вашингтон и Пекин неизбежно ще се усети и като двуполюсен глобален режим на резервни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: khao, да ти обърна и на тебе внимание - начи бяха ли войските за 3 дни до Киев и дали ако имаха задача да изравнят града със земята и да погребат народа вътре, нямаше да стрелнат няколко тежки ракети за тая работа? А любимият ти клоун бърсал ли си е редовно гащите, криейки се в бункерчето си, докато е очаквал именно това да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007, отново ти се губи причинно следствената връзка. Май са те били тебе по главата някакви руснаци и имаш "брейндемидж" и лоши спомени. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... очевидно са били прави да ги пребиват и гонят гнuдите ... като гледаш каква баталия спретнаха , дори им е било малко на нефелните ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Каква смрааад само се е носела от зеления клоун, Путин да не го убие :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: khao Хаха. Не знам, кой е изпълзял от бункера: Бившият израелски премиер каза, че след разговор с Путин се обадил на Зеленски и е казал: "Току-що дойдох от среща, той няма да те убие. Бенет твърди, че след това Зеленски е напуснал бункера и си е направил селфи в офиса си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: 0pk не може всеки да си има бункер! иначе да от напъни да вземеш Киев за 3 дена, имаш разпадната Рфедерация... както сам каза, историята говори! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Хах, Zелкич те и укрите пребиваха чебурашките по митингите и като тебе подскачаха - "москиляку на гиляку", а сега главнокомандващия им го разхождат с натовски самолети да го показват като маймунка пред публика, просещ милостиня под формата на каквото и да било. От много напъни да биеш, накрая сам ядеш пердах - така показва историята. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: sssaaa предполагам по същата причина по която ти не си в русия и да се биеш срещу украинците! ... елементарно, а? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... и у нас има достатъчно за пребиване копейкозависими ... последният митинг на копейкин полицията беше повече от чeбурашките , сакън да не отнесат по некой шамaр фъфлещите наметнати с рассийските пapцали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаТи защо не си в Украйна да се биеш с рашките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още