IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският премиер поиска международните институции да преосмислят приоритетите си

След броени дни Индия ще посрещне световните лидери, участващи в срещата на Г-20

15:44 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните институции трябва да осъзнаят променящата се реалност и да преосмислят своите приоритети, каза индийският премиер Нарендра Моди в интервю за индийски медии, цитирано от Ройтерс. Той коментира още, че ООН трябва да се реформира съобразно реалността на 21 в. и да осигури представяне на гласовете, които имат значение.

 "Подходът от средата на 20 в. не може да служи на света през 21 в.", коментира Моди.

Индия е най-гъсто населената държава в света с амбициите да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, допълва Ройтерс. Моди коментира преди време, че иска страната му да бъде постоянен член и на Г-20.

Индийският премиер говори за нужните реформи, чрез които да бъдат чути представителите на "третия свят" малко преди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Ню Делхи на 9-10 септември. Сред гостите на Моди ще бъдат американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, както и френският им колега Еманюел Макрон.

Руският президент Владимир Путин ще пропусне форума заради натоварената си програма у дома, макар че Индия е един от най-близките партньори на Москва в последните месеци. Очаква се китайският президент Си Дзинпин също да не се появи в Ню Делхи. Домакините на срещата не поканиха за участие предстевители на Украйна. През миналата година Индонезия даде възможност за изява на президента Володимир Зеленски, който представи онлайн формулата за мир на Киев.

Очакванията обаче са , че Зеленски ще пътува до САЩ за годишната среща на ООН, която започва на 19 септември.

Като домакин на Г-20 Нарендра Моди опита да обърне внимание върху инфлацията, която засегна сериозно страната му и най-бедните слоеве от населението. Анализатори прогнозират, че ръстът на цените ще продължи поне до края на третото тримесечие.Моди призова и за сътрудничество в областта на борбата с киберпрестъпленията.

Срещите на различно ниво на организацията, на които беше домакин Индия, обаче приключиха без общи декларации, блокирани от представителите на Китай и Русия заради осъждането на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още