IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Си Дзинпин може да пропусне срещата на Г-20 в Индия

Владимир Путин също отказа да участва в заседанието, домакин на което е един от новите близки съюзници на Русия

12:14 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският президент Си Дзинпин ще пропусне срещата на Г-20 в Индия, съобщават източници на Ройтерс. Световните лидери се събират в Ню Делхи на 9-10 септември. Според източници сред организаторите, базиран в Китай дипломат и правителствен източник в друга държава от Г-20 на заседанието ще присъства премиерът Ли Цян.

Китайският премиер ще представи страната си и на форума на азиатските лидери в Джакарта, който ще се проведе на 5-7 септември, допълва още агенцията. Нито един от трите източника на Ройтерс няма информация за причината, поради която китайският президент ще пропусне срещата.

Говорителите на китайското и на индийското правителство не са отговорили на запитванията на агенцията.

Анализатори коментират, че срещите на Г-20 на различни нива през тази година завършваха без обща декларация. Причината е, че Китай и Русия се противопоставяха на всякакви коментари, свързани с войната в Украйна.

Очакваше се, че срещата в Индия ще бъде възможност за един от редките разговори на четири очи между президентите на САЩ и Китай, на фона на увеличеното напрежение между двете страни. Джо Байдън потвърди своето присъствие в Ню Делхи.

Си и Байдън разговаряха лично за последно именно на срещата на Г-20, която се проведе през миналата година в Бали. Редица високопоставени американски чиновници, включително и държавния секретар Антъни Блинкен, посетиха Китай в последните седмици. Следващата възможност за среща между държавните глави е срещата върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, насрочена за 12-18 ноември в Сан Франциско.

Руският президент Владимир Путин също ще пропусне форума и в Ню Делхи ще присъства външният министър Сергей Лавров. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира през миналата седмица, че руският лидер има натоварен график и основният му фокус е войната в Украйна.

Индийският домакин на срещата пък отказа да отправи покана към Киев за участие на заседанието. Миналата година украинският президент Володимир Зеленски участва онлайн в срещата и представи за първи път своята формула за мир в Украйна. Путин не присъства в Бали и тогава Русия беше представена от външния министър Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още