IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска Г-20 да вземе позиция по взривовете на "Северен поток"

Зелената енергия не среща подкрепата на Г-20, сочат източници на Ройтерс

18:57 | 21.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия настоява Г-20 да включи атаката срещу "Северен поток" в дневния ред на срещата си и да бъде направено международно разследване на случилото се, посочват източници на Ройтерс. В Индия в момента се водят разговори на ниво министри на енергетиката от организацията. Тя е последната на министерско ниво преди лидерската среща в Ню Делхи през септември. 

Агенцията посочва, че едва ли ще има съгласие между страните и заседанието вероятно ще приключи без обща декларация, но вероятно ще има резюме от дискусиите. Членовете не са съгласни и с формулировката относно войната в Украйна. САЩ и ЕС са посочили, че има несигурност на енергийните пазари заради войната, която Русия води в Украйна, но Москва е категорична, че ситуацията е изкривена от санкциите, които налага Запада, допълват източниците на агенцията.

Теуточняват още, че няколко държави се противопоставят на плановете за утрояване на капацитета за произвовство на зелена енергия в Г-20. Против са Русия и Саудитска Арабия, които са водещите компании, добиващи петрол в световен мащаб, както и Китай, Южна Африка и Индонезия, които пък са сред най-големите замърсители и добиващи въглища в световен мащаб.

Русия и Саудитска Арабия са посочили, че природният газ трябва да остане ключова част от енергийния микс и по тази причина са против увеличаване на възобновяемите мощности, или за определяне на крайни срокове за въвеждане на зелените мощности. В организацията се водят спорове и относно водорода - исканията са в документите да бъде записан "нисковъглероден водород", а не "зелен водород", отбелязават източниците на Ройтерс.

Зеленият водород се произвежда от възобновяеми енергийни източници, а "нисковъглеродния" може да се произвежда и от природен газ, тъй като емисиите са по-малки спрямо въглищата и петрола.

Председателят на Г-20 Индия е заела неутрална позиция по разговорите за зелената енергия, допълва още агенцията.

Целите за увеличаването на дела на зелената енергия на Г-20 са на базата на препоръките на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, как може да си толкова зле наистина не е за вярване даже. Мислиш ли, че ако Руснаците бяха виновни за взривовете на северен поток до сега нямаше да има доказателства и медийни атаки за това. А сега реално има медийно затъмнение от Колективния ЛъжоСашоЗапад. Защо Русия да настояват за разследване от всякакви организации за това, щото са *** и искат да го хванат нали? Това е твоята логика, знаем. Просто капацитета ти е Занулен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
каква позиция да взимат ... ?! ... рашибозуците ги взривиха , европейците няма да ги възстановяваме ... точка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още