IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново иска заседание на Съвета за съгурност на ООН за "Северен поток"

В края на март Съветът отхвърли искане за международно разследване на взривовете

16:43 | 08.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Русия поиска ново заседание на Съвета за сигурност на ООН относно взривовете на "Северен поток", което да се проведе на 11 юли, пише заместникът на постоянния представител на Русия в ООН Димтирий Полянски в своя канал в Telegram. В поста си той посочва, чеще бъдат поканени "няколко интересни и непредубедени говорители", но не разкрива имената им от съобръжения за сигурност.

В края на март Съветът не подкрепи искането на Москва за международно разследване на инцидента в Северно море. Тогава в подкрепа гласуваха само Русия, Китай и Бразилия, а 12 държави се въздържаха, като някои от представителите на Африка обясниха вота си с липсата на съпричастност с искания за международни разследвания на тяхна територия.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова също коментира, че Западът прави всичко възможно информация за инцидента да не достига до широката аудитория. "В други случаи виждаме, че моментално се установяват виновните, провеждат се блиц разследвания, които приключват с присъди, екпулсиране на руски дипломати и представяне на ултиматуми", каза тя, цитирана от ТАСС.

Според нея най-голяма полза от разрушаването на газопроводите има САЩ, които от години се борят с проекта, който свързваше Русия и Германия.

Три от тръбите на "Северен поток" бяха разрушени от взривове в края на септември 2022 година. Жизнеспособна е само една тръба, но тя е от разширението на проекта - "Северен поток 2", което така и не получи лиценз за извършване на дейност заради началото на войната в Украйна.

Много са теориите около случилото се, а разследващите органи в Германия, Швеция и Дания досега не са се произнесли официално. В медиите се появяват различни спекулации, включително, че взривовете са причинени от диверсионна група от Украйна, която се отчита само на главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни. Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше категоричен, че подобна операция не може да се случи без неговото знание и заяви, че не е давал подобно нареждане.

В Москва подкрепят версията, че зад взривовете стои САЩ. Тя беше публукувана от разследващия журналист Сиймър Хърш в неговия блог. Веднага след взривовете Москва посочи за виновник Великобритания.

На пръв поглед изглежда нелогична, но много анализатори коментират, че има опция и Русия сама да е взривила тръбите, за да избегне плащането на компенсации за намалените доставки на газ за Европа. Този сценарий получава доста доказателства от широко журналистическо разследване, което показа, че в дните около взривовете руски кораби са влизали в зоната, изключвайки своите транспондери.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa вааатниците го взривиха сами... те имат най голям интерес от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
sssaaa
преди 9 месеца
Само на Фекалния не му е ясно още кой е взривил тръбите. Уж Демоктатичните страни, а пък отказват разследване и отказват да дадат информация кой е виновен. Много Демократично, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още