IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия стана първата страна, осъществила кацане край Южния полюс на Луната

С "Чандраян-3" Индия е и едва четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, кацнала на спътника

19:04 | 23.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Индийци се радват на кацането на модула на "Чандраян-3" на Луната. Снимка: EPA/IDREES MOHAMMED
Индийци се радват на кацането на модула на "Чандраян-3" на Луната. Снимка: EPA/IDREES MOHAMMED

Спускаемият модул на индийския апарат "Чандраян-3" успешно кацна на Луната, съобщиха световните осведомителни агенции и БТА, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Модулът се спусна в района на Южния полюс на Луната - на същото място, където планираше да се позиционира претърпялата авария руска станция "Луна-25". Така "Чандраян-3" стана първият апарат, осъществил кацане в този район на естествения спътник на Земята.

Южният полюс на Луната е неизследвана територия, която според учените може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода и ценни елементи. Така Индия циментира своите растящи амбиции в областта на космоса и технологиите. 

Спускаемият апарат с луноход в него се приземи на лунната повърхност в 6:04 ч. местно време, предизвиквайки радостни възгласи и ръкопляскания сред учените и официалните лица, които наблюдаваха събитието в южния индийски град Бенгалуру, отбелязва AP. 

"Това е победен вик на нова Индия", каза министър-председателят Нарендра Моди, цитиран от Ройтерс. Моди е заснет да развява индийското знаме, докато наблюдава кацането от Южна Африка, където е на посещение за срещата на върха на БРИКС.

След неуспешен опит преди близо четири години Индия влезе в историята, като стана първата страна, спуснала апарат в близост до слабо изследваната област на Южния полюс. Индия освен това става едва четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, успяла да осъществи кацане на Луната.

Успешното кацане на Индия идва само няколко дни след като руският апарат "Луна-25", който се беше насочил към същия лунен регион, се завъртя в неконтролируема орбита и се разби. Това щеше да бъде първото успешно руско кацане на Луната след 47-годишно прекъсване. Ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос обясни неуспеха с липсата на експертен опит, дължаща се на дългото прекъсване на лунните изследвания след последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

"Чандраян-3" е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Мисията стартира на 14 юли.

Шестколесният спускаем модул и луноходът на  "Чандраян-3" са оборудвани с инструменти,  които ще предоставят на научната общност данни за свойствата на лунната почва и скалите, включително за химическия състав. Очаква се луноходът, захранван от слънчева батерия, да функционира един лунен ден (14 земни дни), провеждайки серия от експерименти.

Неравният терен затруднява кацането на Южния полюс и на кацането на Индия се гледа като на исторически успех. Ледът в региона може да осигури гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии.

Началото на индийската лунна програма беше поставено с орбиталния апарат "Чандраян-1", който беше изпратен към Луната през 2008 г.

Втората лунна мисия на Индия "Чандраян-2" стартира през 2019 г. и освен извеждането на апарат в орбита включваше и кацане на модула "Викрам". Тя завърши с неуспех - спускаемият модул се разби при сблъсъка с лунната повърхност, но орбиталната станция "Чандраян-2" продължава да обикаля около естествения спътник на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Achtung
преди 8 месеца
Дано ЕКА стегне редиците , че след пенсионирането на Ариана 5 и проблемите с Вега, останаха в дупка без ракета носител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Lemon's
преди 8 месеца
След тази новина рашистите са обидени и напускат БРИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 8 месеца
Русия излезе от космическият клуб, Индия влезе.Честито на новият член!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
и понеже копейкозависимите чeбурашки , които са гьoнннoве по природа , и не знаят що е това , силно им препоръчвам да се образоват за Estrack , и защо всички космически агенции имат кръстосани договори с ЕКА ... това е продължение на един дълъг разговор , дето в ЕС нищо не се прави ... :))) ... нефели ... https://***.esa.int/Enabling_Support/Operations/ESA_Ground_Stations/Estrack_ground_stations
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
специален "поздравителен адрессс" за червенотиквениковчетата чeбурашки ... за тази , успешна за сега , мисия , Индийската космическа агенция е използвала мрежата от наземни станции за проследяване на ЕКА Estrack ... това е съобщението за сътрудничеството ... предполагам са доволни индийците ... https://***.esa.int/Enabling_Support/Operations/ESA_Ground_Stations/ESA_and_Indian_space_agency_ISRO_agree_on_future_cooperation
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още