IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Щетите от наводненията по Черноморието са за около 30 млн. лева

Двата язовира, които са в непосредствена близост до засегнатите места, не са с откъснати стени, заяви премиерът

11:39 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До този момент оценката на щетите от наводненията в Царево възлиза на около 30 млн. лева, а в държавата са налични около 60 млн. лева, предназначени за преодоляване на бедствия и аварии. Това заяви премиерът Николай Денков, който изнесе информация пред депутатите в парламента за реакцията на институциите вследствие на наводненията в община Царево.

Програмата за бедствия и аварии е такава, каквато е приета в момента. При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен неин преглед, добави той, цитиран от БТА.

Направен е оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления за еднократна помощ, а по едно от тях вече е отпусната такава в размер до 1512 лева. Денков увери отново, че хората, чието имущество е пострадало вследствие на природното бедствие, ще получават подкрепа от държавата. 

„Настоящата сума е фиксирана спрямо линията на бедност, три пъти съответната сума. Ще бъде направен преглед и ако е необходимо, ще бъде заделен допълнителен ресурс“, каза премиерът. 

Вече е започнало и възстановяването на засегната инфраструктура, добави той, давайки за пример изграждането на временен мост при Царево.

„В момента е възстановено електричеството навсякъде в бедстващите региони. Водоподаването също е възстановено навсякъде. Пречиствателната станция в Царево работи. Все още водата не е с необходимото качество, за да се използва за пиене, но навсякъде има предоставена питейна вода“, каза премиерът от парламентарната трибуна. 

Николай Денков увери, че двата язовира, които са в непосредствена близост до засегнатите места, не са с откъснати стени, каквато информация се появи в публичното пространство. „Те са прегледани технически на 23 юни тази година, имат нужда от ремонт след пораженията, които са настъпили в резултат на бедствието през последните дни, но няма изтичаща вода от тях“, обясни той. 

Ако кметът на Царево Георги Лапчев е нарушил закона, той трябва да си понесе отговорността, посочи Денков в отговор на няколко въпроса от народни представители, свързани с това дали има резултати от проверките за наличие на застроени дерета. Премиерът призова да не бъдат заклеймявани хора и институции, а да се изчакат резултатите от междуведомствената комисия, създадена с негова заповед. 

Нейна задача ще бъде да огледа щетите, както и да изготви доклад в 14-дневен срок за това какви са основните причини за бедствието и как подобни събития биха могли да се избегнат в бъдеще. 

„Отсега е ясно, че три от четирите жертви са свързани със срутването на моста в Царево. Защо е станало това? Трябва да кажат техническите експертизи“, каза министър-председателят. 

„Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени“, каза още Николай Денков. 

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

Днес е обявен Ден за национален траур в цялата страна заради жертвите на наводнението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още