IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 моста трябва да бъдат поправени след бедствието по Южното Черноморие

Към момента във Фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лева, съобщи финансовият министър Асен Василев

16:23 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, което ще струва около 20 до 30 милиона лева. Към момента във Фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв. Това съобщи в Народното събрание финансовият министър Асен Василев след среща с председателите на бюджетната комисия и Комисията по сигурност и обществен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова съответно. На нея присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини, предаде БТА.

Финансовият министър увери, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за Фонда за бедствия и аварии и пари в него има.

„Когато са ясни щетите, Комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента", обясни процедурата Асен Василев и съобщи, че в момента Комисията разглежда и оценява случаите, свързани с наводненията в Северна България, за които вече са предвидени средства.

Министърът отбеляза, че още миналата година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия, когато е възможно. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 участъка в лошо състояние, които имат нужда от допълнително почистване.

„В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията“, посочи Асен Василев.

Според заместник-вътрешния министър Стоян Темелакиев в момента се установяват точните размери на щетите, причинени от природното бедствие по Черноморието. Той съобщи, че след като постъпят данни с конкретни размери на щетите, след не повече от 10 дни Комисията ще се събере, за да разгледа всички предложения, да се вземат съответните решения и да се ускорят максимално бързо процесите по възстановяване.

„Използвам повода от името на всички парламентарни групи да изкажем съболезнования на близките на загиналите“, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев и потвърди, че на срещата в парламента са набелязани достатъчно мерки за превенция по линия на законодателната власт в следващия бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още