IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зарица Динкова: Около 4000 души са засегнати от наводненията по Южното Черноморие

На този етап има проблем с извозването на туристи

11:59 | 06.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Иван Янев/БГНЕС
Снимка: Иван Янев/БГНЕС

Около 4000 души са засегнати от бедствието по Южното Черноморие, причинено от обилните валежи, обяви министърът на туризма Зарица Динкова след срещата си с хотелиери, пострадали от наводненията, предава БГНЕС. Коментарът тя направи в отговор на въпрос колко са туристите, застигнати от природното бедствие.

Междувременно има проблем с извозването на туристи, защото пътищата първо трябва да бъдат обследвани, за да се определи да е безопасно по тях да преминават автобуси. По думите на Динкова министерството и туроператорите в момента обсъждат как да бъде решен проблемът.

Мостът на пътя Царево-Синеморец е срутен и е в аварийно състояние, обяви Десислава Паунова от Агенция „Пътна инфраструктура“ след инспекция на място. Предстои да бъде поставено временно съоръжение – метален мост, който да провежда трафика. Неговото сглобяване и монтаж ще започнат още днес, но пътят няма да бъде отворен до края на деня.

„Надяваме се, че в рамките на утрешния ден, най-много след два дни, ще бъде отворен“, коментира Паунова. По него ще преминават всички превозни средства, без тежкотоварни камиони над 12 т., тъй като съоръжението е временно и не може да бъде осигурена безопасността на преминаващите с камиони, допълни тя.

Наводнение по Южното Черноморие. Снимка: Иван Янев/БГНЕС Наводнение по Южното Черноморие. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

14-часовият порой е нанесъл тежки щети на плажовете „Нестинарка“ и този край квартал „Василико“ в Царево, пише информационната агенция, допълвайки, че стихията е помела всичко по пътя си. След нормализирането на обстановката предстои да мине комисия, която да огледа щетите.

В близост до плаж „Нестинарка“ са евакуирани деца от хотел, като по думите на Динкова хората в района са реагирали „изключително бързо и са създали организация“.

Доброволци вече помагат за разчистване на пораженията в Царево, като се набират още хора. Сутринта е проведена среща на щаба, координиращ екипите за помощ след наводнението.

"Още вчера вечерта след спирането на дъжда към 22:00 – 22:30 ч. голяма част от водата се е оттекла, т.е. не се заседява както беше при наводненията в Каравелово и Богдан, където имаше същите щети по същото време миналата година. Хубавото тук е, че водата просто е преминала и няма този проблем с калта, поне за момента", коментира пред БГНЕС доброволецът Георги Влайков.

Българският червен кръст е раздал над 650 пакета храна на хора в нужда до този момент, а днес се очаква да пристигнат над 10 тона питейна вода, уточниха от организацията.

Щети от наводнението по Южното Черноморие. Снимка: БГНЕС Щети от наводнението по Южното Черноморие. Снимка: БГНЕС

"Инфраструктура, неадекватна към климата"

Министърът на туризма коментира, че трябва да се работи върху превенцията и да се планира навреме, така че проблемите да се решават.

„Като протокол за изпълнение хотелиерите и държавата са реагирали адекватно. Проверих, хотелиерите имат застраховки, които вероятно ще покрият щетите, в зависимост от вида им", смята Динкова.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира пред Нова телевизия, че българската инфраструктура не е адекватна към климата в страната, а климатичните промени означават, че има по-висок риск от екстремни явления.

Според него реакцията от страна на правителството вчера е била адекватна.

"Заместник-министър на околната среда и премиерът веднага отпътуваха на място. Реакцията на държавата беше мигновена и навременна. Вероятно има още една жертва, освен двете, идентифицирани вчера, но не мога да потвърдя със сигурност. Вчера трима души липсваха. Преди да бъде завършен анализът, бих се въздържал да обвиня един човек или фактор за наводненията. Става дума за комплекс от фактори - голямо количество валежи, реакция към предупрежденията, както и застрояванетo", обясни той.

По думите му България не финансира достатъчно научните изследвания. "За да бъдат развити проучванията, трябва да бъдат осигурени финансово. Има технологични въпроси, които да бъдат решени, за да може да има по-точно установяване на риска от наводнения", коментира министърът.

Бедствията в Гърция и Турция

Проливните дъждове нанесоха големи щети не само в България, но и в Гърция, и Турция.

Властите в Гърция съобщиха за жертви на наводненията, включително за изчезнали хора. Гръцката брегова охрана обяви, че издирва жена, която е плавала с кану в морето в района на Халкидики.

Във Волос са паднали 200 милиметра дъжд на квадратен метър, а в съседното село Загора – 600 милиметра, показват данни на Националната метеорологична служба. Метеорологът Панаготис Гианопулос заяви пред ERT, че "количеството вода, което е паднало за 24 часа, се равнява на обичайните валежи за цялата есен".

Гръцките власти забраниха пътувания до и във Волос, до някои села в Пелион и близкия остров Скиатос, където „самолетите не могат да се приближат до летището“ заради наводненията, уточни Савас Карагианис, който е говорител на Fraport, германската компания, която управлява регионалните летища в Гърция.

Още от понеделник Националната метеорологична служба предупреждава, че се очаква сериозно влошаване на времето, което може да обхване страната до четвъртък. Правителството каза, че „властите са в повишена готовност“.

"Това е екстремно климатично явление", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис по време на срещата си във вторник с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Щети след наводнението в Истанбул. Снимка: EPA/БГНЕС Щети след наводнението в Истанбул. Снимка: EPA/БГНЕС

Двама души са загинали във вторник след внезапните наводнения, предизвикани от проливните дъждове, залели и Турция, които превърнаха улиците на Истанбул в реки. Бурята успя да наводни частично станция на метрото и се наложи да бъдат евакуирани десетки хора от градска библиотека, обявиха турски медии.

Кадри, излъчени по телевизията и в социалните мрежи, показаха как прииждащите води отнасят автомобили и сергии на градския пазар в милионния град.

Службата за спешна помощ на Турция съобщи, че двама души са загинали във вторник, а четирима са изчезнали при наводненията, засегнали северозападния град Къркларели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още