IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Климатичните промени може да увеличат смъртните случаи при конфликти

Климатичните сътресения не предизвикват конфликти, но влошават съществуващите и изострят други вече налични проблеми като глад и бедност, показва доклад

15:10 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Много вероятно е климатичните промени да влошат конфликтите в нестабилни и раздирани от войни държави, което на свой ред да доведе до по-голяма смъртност и значително да намали брутния вътрешен продукт (БВП). За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в доклад, цитиран от Ройтерс.

Всяка година Световната банка преразглежда списъка си със страни, определени като „нестабилни и засегнати от конфликти“, в който в момента има 39 държави, от които 21 са в Африка. Докладът на МВФ покрива всички 61 страни, които са били в списъка от 2006 г. насам.

В него се посочва, че климатичните сътресения не предизвикват конфликти, но влошават съществуващите и изострят други вече налични проблеми като глад и бедност.

Смъртните случаи заради конфликти като дял от населението може да се увеличат с близо 10% в нестабилни държави до 2060 г., предупреждават от МВФ. Оттам допълват, че климатичните промени може също така да доведат още 50 млн. души в нестабилни страни до глад до 2060 г.

И макар доказателствата за климатичните промени да нарастват на фона на рекордните температури през последните месеци, политическата воля за предприемане на мерки намалява с отслабването на икономиките.

Африканските лидери настояват по-богатите държави да осигурят повече средства за адаптиране към климатичните промени и прехода към по-зелена енергия, като се има предвид, че африканските страни произвеждат много малък дял от вредните емисии, причиняващи глобалното затопляне.

Очаква се те да достигнат единна позиция по време на Африканската среща на върха за климата между 4 и 6 септември, която ще се проведе преди COP28 на ООН в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още