fallback

Продажбите на дребно растат за трети пореден месец през юли на годишна база

На месечна база обаче търговията на дребно се свива за втори пореден месец, водена от 4,6-процентния спад при продажбите на автомобилни горива и смазочни материали

12:12 | 08.09.23 г.

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, се увеличава на годишна база с 1,6%, но на месечна основа се свива с 0,1%, показва доклад на Националния статистически институт (НСИ), базирайки се на календарно изгладени данни.

На годишна основа това е трети пореден месец на растеж, докато на месечна база продажбите се свиват за втори пореден месец през юли.

През юли спрямо предходния месец е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи. При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено понижение от 4,6 на сто, докато спадът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия възлиза на 0,9%. Търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, отбелязва понижение от 0,3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително намаление се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0,9%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени). Източник: НСИ

НСИ отчита 2,7-процентно увеличение при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

През юли в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8,7%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1,9% и с 0,6%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Източник: НСИ

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5 на сто, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4,9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 2,8%.

Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14,3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 08.09.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още