IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно растат за трети пореден месец през юли на годишна база

На месечна база обаче търговията на дребно се свива за втори пореден месец, водена от 4,6-процентния спад при продажбите на автомобилни горива и смазочни материали

12:12 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, се увеличава на годишна база с 1,6%, но на месечна основа се свива с 0,1%, показва доклад на Националния статистически институт (НСИ), базирайки се на календарно изгладени данни.

На годишна основа това е трети пореден месец на растеж, докато на месечна база продажбите се свиват за втори пореден месец през юли.

През юли спрямо предходния месец е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи. При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено понижение от 4,6 на сто, докато спадът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия възлиза на 0,9%. Търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, отбелязва понижение от 0,3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително намаление се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0,9%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени). Източник: НСИ Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени). Източник: НСИ

НСИ отчита 2,7-процентно увеличение при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

През юли в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8,7%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1,9% и с 0,6%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Източник: НСИ Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Източник: НСИ

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5 на сто, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4,9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 2,8%.

Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14,3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още