IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Г-20 подкрепиха по-голяма роля на реформирана Световна банка

Смята се, че промените са важни за подкрепата на бедните страни в прехода от фосилни горива към зелени технологии

13:34 | 10.09.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Индийският премиер Нарендра Моди призова мандатът на мултинационални кредитори като Световната банка да бъде разширен, а управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева поиска увеличаване на ресурсите на кредитора до края на годината, пише Financial Times.

Усилията в подкрепа на счетоводните баланси и реформирането на управлението на базираните във Вашингтон мултинационални кредитори е централен въпрос на срещата на върха на Г-20 в Делхи този уикенд, отчасти като средство за западните страни да спечелят благоразположението на развиващите се държави на фона на геополитическите разделения заради войната на Русия срещу Украйна.

„Трябва да разширим мандата на мултинационалните банки“, заяви Моди на третата сесия на лидерите в рамките на срещата на високо равнище в Делхи, която започна в събота. „Решенията ни в тази насока трябва да са незабавни и ефективни“, допълни той.

Въпреки геополитическото напрежение и разногласия заради Украйна индийски официални представители твърдят, че са постигнали напредък по амбициозния финансов дневен ред в рамките на ротационното председателство на Делхи на групата на големите икономики, включително реформиране на мултинационалните банки, регулиране на криптовалутите и рамката за преструктуриране на дълга на силно задлъжнели страни.

Индия, която се определя като лидер на т. нар. „глобален юг“ – група от развиващи се икономики, успя да получи съгласието на Г-20 за приемането на Африканския съюз като пълноправен член на групата.

Призивът на Моди за разширен мандат на мултинационалните банки отразява исканията на САЩ и ЕС за реформи на Световната банка, които са смятани за ключови в подкрепа на по-бедни страни да наберат необходимите финансови средства, за да направят преход от фосилни горива и да възприемат зелени технологии.

Вашингтон е притеснен и че ръстът на двустранното кредитиране на Китай ще доведе до по-силни дипломатически връзки между глобалния юг и Пекин.

Преди срещата на върха американският президент Джо Байдън поиска увеличаване с 25 млрд. долара на възможностите на Световната банка за кредитиране на страни със средни и ниски доходи и евентуалното им повишаване до над 100 млрд. долара, ако други страни поемат допълнителни ангажименти.

Отделно ЕС отдаде приоритет на широка гама от реформи на кредитора, които да дадат на развиващите се страни по-голямо влияние върху решенията и дейностите му. САЩ вероятно ще се противопоставят на това искане, ако то дава на Китай по-голямо влияние при гласуванията.

В събота лидерите на най-големите 20 икономики в света приеха съвместно комюнике, което „призовава мултинационалните банки за развитие да положат обхватни усилия да развият визията си, структурите си за стимулиране, оперативните си подходи и финансов капацитет, за да са по-добре подготвени да извлекат максимална полза от въздействието си".

Отделно ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че квотата за кредитиране на фонда трябва да бъде увеличена. Лидерите са се договорили преглед на квотата на МВФ да бъде включен до 15 декември тази година.

„За да направим световната икономика по-силна и по-устойчива в свят, който е по-добре подготвен да устоява на сътресения, е жизненоважно да постигнем съгласие за увеличаване на квотата с ресурси на МВФ до края на тази година и да си гарантираме необходимите ресурси за безлихвена подкрепа от фонда за най-бедните страни“, каза Георгиева в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още