IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 е изчистило споровете за съвместното комюнике*

Формулировките за войната в Украйна са компромисни, по останалите въпроси, засегнати в документа, възгледите изглеждат единодушни

15:18 | 09.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Г-20 са се споразумели за текста на съвместното им изявление, след като са решили разногласията относно определянето на войната в Украйна и плановете на САЩ да бъдат домакин на годишната среща на върха на групата през 2026 г.

Окончателното комюнике, публикувано в събота, до голяма степен повтаря фразите, вписани в декларацията на срещата на Г-20 през миналата година в Бали, Индонезия, пише Bloomberg.

Това отразява компромиса между САЩ и техните съюзници, които настояват за строго порицаване на войната и Русия, и Москва и нейните поддръжници, които се противят.

Окончателната версия включва формулировка, която би позволила и на двете страни да претендират за дипломатическа победа, отбелязва информационната агенция.

Основната разлика в текста, договорен тази година, е премахването на повечето фрази, които изразяват различни мнения по въпроси като санкции и пряко осъждане на войната на Русия. Те са заменени от единодушно подкрепени възгледи, подкрепени с препратки към принципите на ООН.

„Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която защитава мира и стабилността“, казва се в комюникето. „Ние... приветстваме всички уместни и конструктивни инициативи, които подкрепят цялостен, справедлив и траен мир в Украйна. Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", допълва се в изявлението.

Декларацията призовава и за възстановяване на зърнената сделка „за безопасен поток от зърно, храни и торове от Украйна и Русия“.

Разногласията относно формулировката заплашваха да провалят усилията за изготвяне на съгласувано комюнике. Дипломатите работиха почти денонощно през последните дни, за да изработят текста. Страната домакин Индия е настояла да гарантира постигането на сделка, казват дипломати.

Препратките към Украйна са сравнително малка част от документа, който обхваща въпроси от глобалната икономическа перспектива до изменението на климата.

Декларацията предупреждава за „каскадни кризи“, които поставят предизвикателства пред дългосрочния икономически растеж. В документа се призовава за координирани макроикономически политики в подкрепа на световната икономика и се предупреждава, че несигурността по отношение на икономическите перспективи остава висока, а балансът на рисковете е силно нарушен.

В декларацията се казва, че групата се е съгласила да се справи с уязвимостта на дълга в страните с ниски и средни доходи "по ефективен, всеобхватен и систематичен начин". Не е приет обаче нов план за това, посочва Ройтерс.

Поет е и ангажимент за укрепване и реформа на многостранните банки за развитие. Лидерите са приели и предложението за по-строги регулации на криптовалутите.

Окончателният текст също така споменава плановете на САЩ да бъдат домакини на срещата на върха на Г-20 през 2026 г., нещо, което Пекин първоначално постави под въпрос.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още