IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е разраснала по-силно от очакваното през пролетта

Ръстът на БВП на страната беше коригиран във възходяща посока до 1,8%, което е добра новина за премиера Сунак преди изборите

14:50 | 29.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е разраснала повече, отколкото сочеха първоначалните данни, показват нови резултати в петък, които са добра новина за министър-председателя Риши Сунак дни преди началото на годишната конференция на неговата Консервативна партия.

Възходящата ревизия на брутния вътрешен продукт (БВП), която националната статистическа служба (ONS) публикува в петък, показва, че Великобритания вече не изостава от останалите държави с голямо индустриално производство с възстановяването си от пандемията. Германия и Франция вече са на дъното на класацията, а Великобритания е на предпоследно място.

Икономиката на Обединеното кралство се е разраснала с 2% повече през второто тримесечие, отколкото показаха първоначалните прогнози, тъй като до края на 2021 г. е възстановила частта от БВП, изтрита по време на пандемията. Така БВП остава с 1,8% над нивата си отпреди Covid.

Икономиката на Германия е само с 0,2% по-голяма от нивата преди пандемията, а тези на Франция се е разраснала с 1,7%.

Британската икономика се е възстановила от Covid по-бързо от Франция и Германия. Графика: Bloomberg Британската икономика се е възстановила от Covid по-бързо от Франция и Германия. Графика: Bloomberg

Годишният ръст на БВП за 2022 г. също беше ревизиран до 4,3% от 4,1%. По-голямата част от ръста се дължи на корекциите във възходяща посока през 2021 г., когато Обединеното кралство се възстанови от дълбоката си рецесия след Covid. Растежът през 2021 г. е бил на ниво от 8,7% спрямо предварително отчетените 7,6%.

Данните ще бъдат приети от властите като свидетелство за стабилност по време на най-тежката криза с разходите за живот от десетилетия. За Сунак те са публикувани в правилния момент, точно когато на Консервативната партия ѝ предстои годишна конференция на фона на лошите резултати от социологическите проучвания, година преди предстоящите парламентарни избори, и разногласията за бъдещето на водещ проект за железопътен транспорт.

„Днешните резултати още веднъж доказват, че скептично настроените експерти грешат“, каза министърът на финансите Джереми Хънт в изявление. „Най-добрият начин да задържим растежа е да се придържаме към нашия план за забавяне на инфлацията до наполовина по-ниски нива през тази година, тъй като Международният валутен фонд прогнозира, че ще растем повече от Германия, Франция и Италия в дългосрочен план.“

Сунак отличи решаването на проблема с инфлацията и икономическия растеж като основни приоритети в предизборните си обещания. Консервативното правителство трябва да увеличи растежа, за да генерира доходи, с които да плаща за обществени услуги, без да увеличава данъците. Мозъчният тръст Institute for Fiscal Studies е изчислил, че към момента на насрочване на изборите, който се очаква през следващата година, този парламент ще е повишил данъците най-много в историята на Великобритания.

Данните от днес показаха още, че реалните разполагаеми доходи се повишиха с 1,2%, тъй като заплатите и бонусите са се увеличили по-бързо от цените, облекчавайки силния натиск на разходите за живот. ONS посочи като причина за това споразуменията за заплатите в публичния сектор.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се е увеличил до 25,3 млрд. паунда (31 млрд. долара) от 15,2 млрд. паунда преди корекцията.

Ревизиите на БВП през второто тримесечие актуализират данните за националната сметка, показвайки как се справя икономиката по време на период с ускорена инфлация и по-високи лихви. На 1 септември британската статистическа служба направи корекции на данните до края на 2021 г., които частично промениха икономическата картина по време на пандемията. Използвайки нови методологии, специалистите установиха, че производство на сектора на здравеопазването е било по-силно, отколкото се смяташе до момента..

Въпреки подобрението представянето на Великобритания през 2022 г. и първата половина на 2023 г. е сравнително слабо, макар и по-добро, отколкото първоначално се смяташе, като БВП е нараснал общо с 1,2% през този период. Всяка друга страна от Групата на седемте, с изключение на Германия, е отбелязала по-бърз растеж през тези 18 месеца.

„За съжаление, тази моментна картина на икономическите данни няма как да промени цялостната картина на отслабваща икономика“, коментира Джейк Фини, икономист в PwC. „Ако не друго, то ревизиите на данните за БВП може незначително да понижат прогнозите за растеж на Обединеното кралство за 2023 и 2024 г., тъй като намаляват шансовете за възстановяване на растежа.“

Тези относителни резултати на Обединеното кралство все още могат да се променят. Великобритания е една от първите страни в света, която преразглежда сметките си по нов метод. Когато други последват примера ѝ, класацията на Г-7 може да бъде променена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Не виждам през последните година две някакво особено негативно влияние от Брекзит.Британската икономика в никакъв случай не се представя по-лошо от големите икономики в ЕС, всъщност дори показателите и са по-добри от много от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още