IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Азия е изправена пред едни от най-слабите перспективи от половин век

Очаква се вялото възстановяване след пандемията, имотната криза в Китай и търговските политики на САЩ да се превърнат в пречка пред растежа догодина

08:45 | 02.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световната банка понижи прогнозите си за растежа на Китай през следващата година и предупреди, че развиващите се икономики в Източна Азия ще нараснат с един от най-бавните темпове от пет десетилетия насам, тъй като протекционизмът в САЩ и растящите нива на дълга са пречка пред икономиката, пише Financial Times.

По-мрачната прогноза на банката за 2024 г. подчертава нарастващите притеснения заради забавянето в Китай и последиците от това за цяла Азия. Ръководителите в Китай вече обявиха една от най-ниските цели за растеж от десетилетия насам за 2023 г. от около 5%.

Световната банка посочи поредица слаби индикатори за втората по големина икономика в света и съобщи, че очаква брутният вътрешен продукт на Китай да нарасне с 4,4 на сто през 2024 г. спрямо прогнозата за 4,8 на сто през април.

Тя също така понижи очакванията си за растежа на брутния вътрешен продукт през 2024 г. за развиващите се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион, сред които и Китай, до 4,5 на сто спрямо прогнозата за 4,8% през април и под очакваните през тази година 5%.

Прогнозите показват, че регионът, който е един от основните двигатели на растежа в света, се насочва към най-бавния си темп на растеж от края на 60-те години на миналия век, без да се броят извънредните събития като коронавирусната пандемия, азиатската финансова криза и глобалният петролен шок през 70-те години на миналия век.

Икономисти очакваха, че възстановяването на Китай от строгия контрол по време на пандемията ще бъде „по-устойчиво и по-значително от действителното“, коментира Адитя Мато, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.

Банката посочва продажбите на дребно в Китай, които спаднаха под нивата си преди пандемията, стагнацията при цените на жилищата, нарасналия дълг на домакинствата и забавянето на инвестициите в частния сектор.

Мато предупреди, че по-бавният растеж ще се запази, ако правителствата, включително това на Китай, не предприемат „по-дълбоки“ реформи в сектора на услугите. Но преходът от движения от имотите и инвестициите растеж е труден за много развиващи се икономики в Азия.

„В регион, който наистина процъфтяваше чрез търговия и инвестиции в промишленото производство…, следващият голям ключ към растежа ще дойде от реформирането на секторите на услугите, за да се възползват от дигиталната революция“, коментира Мато.

По-бавният ръст на световната икономика има своите последици. Износът на стоки намалява с над 20% в Индонезия и Малайзия и с над 10% в Китай и Виетнам спрямо второто тримесечие на 2022 г. Растящият държавен и корпоративен дълг, както и дългът на домакинствата подкопава още повече перспективите за растеж.

Влошаващите се прогнози отразяват също факта, че голяма част от региона, не само Китай, започва да усеща новите индустриални и търговски политики на САЩ съгласно Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете и науката.

Години наред напрежението между САЩ и Китай в областта на търговията и наложените мита върху Пекин от Вашингтон бяха от полза за Югоизточна Азия, като стимулираха търсенето на внос към други страни в региона, особено Виетнам.

Но въвеждането на законите за намаляване на инфлацията и за чиповете през 2022 г., политики, целящи да подкрепят промишленото производство в САЩ и да намалят американската зависимост от Китай, се отразява зле на страните от Югоизточна Азия. Износът им на засегнати продукти към САЩ намалява.

„Целият регион, който преди това се възползваше от напрежението в търговията между САЩ и Китай благодарение на отклоняването на търговията, сега страда от отклоняване на търговията от него“, отбелязва Мато.

Износът на електроника и машини от Китай и страните от Югоизточна Азия, включително Индонезия, Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд, намаля след задействането на протекционистичните политики на президента Джо Байдън, пише Световната банка.

За сравнение, търговията на САЩ със страни като Канада и Мексико, които за разлика от Китай и Югоизточна Азия са изключени от изискванията за местно съдържание, свързани с американските субсидии, не е намаляла.

„Отношението съгласно тези разпоредби е дискриминационно за страните, които не са изключени от изискванията за местно съдържание“, коментира Мато.

Данните на Световната банка вземат предвид намаляването на търсенето заради общото забавяне на растежа на световната икономика, който засяга всички страни.

Засегнатите страни от Югоизточна Азия побързаха да изразят недоволството си. Бизнесът в Индонезия критикува „нечестното“ изключване на критичните полезни изкопаеми на страната от огромния пакет с американски субсидии за зелени технологии.

Индонезия има най-големите в света запаси от никел, който е от ключово значение за производството на батерии за електромобили. Джакарта се опитва да договори разпоредба, която да разреши сходно третиране на износа ѝ на полезни изкопаеми към Канада или Мексико.

Лобистки бизнес групи във Виетнам също заявиха, че САЩ трябва да разширят намаляването на данъците за електромобили и към Ханой, особено след като двете страни официално повишиха ранга на отношенията си миналия месец. САЩ са най-големият пазар на Виетнам, но доставките намаляха с 19,1% от януари до август тази година спрямо ръста с 13,6% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
е нъл лаврата и зануленият бункерен дядя , обясняваха , че всичко се върти в Азия , а "колективният запад" утича ... е , що тогава квuчат на омрело азиатците , от разни ми ти 10% мита за ЕС и УСАто ?! не са ли си самодостатъчни , дет е приказката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още