IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на ориза поражда нови опасения за цените на храните в Азия

Азиатците имаха подобни притеснения през 2008 г. и инфлацията сега връща спомените оттогава

11:21 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поскъпването на хранителните продукти най-вероятно допълнително ще разтревожи централните банки, които се опитват да овладеят високата инфлация, тъй като цената на ориза, основна храна за азиатците, се е увеличила най-много от 2008 г. насам, твърдят от HSBC Holdings Plc., цитирани от Bloomberg.

„Споменът за страха, който изпитваха азиатците за цените на храните по време на кризата през 2008 г., е останал дълбоко в съзнанията им“, заявиха икономисти, начело с Фредерик Нойман, в бележка в петък. „Тогава поскъпването на ориза в някои държави бързо се разпространи и на други пазари, докато потребителите и властите в региона се бореха да подсигурят доставките си. Това повиши и цените на други основни продукти, като пшеницата, тъй като купувачите се насочиха към заместители“, се казва още.

Експортните цени на ориза от Тайланд, които се считат за ориентир за цените в световен мащаб, са се повишили до над 600 долара за тон, почти 50% ръст на годишна база. Това е проблем за властите, защото, за разлика от доматите и лука, чиито цени са склонни да се нормализират бързо след повишение заради късите цикли за прибиране на реколтата, цените на ориза могат да останат високи за много по-дълго време, смята Нойман.

Световният внос на ориз като дял от потреблението се е увеличил приблизително два пъти през последните 25 години и е нараснал с около четири процентни пункта от кризата през 2008 г. насам, пише в бележката. „Това означава, че затрудненията на една икономика могат да имат много по-големи последици върху други, отколкото в миналото“, смята Нойман.

Петте държави в Азия, който внасят най-много ориз. Графика: Bloomberg Петте държави в Азия, който внасят най-много ориз. Графика: Bloomberg

Неравномерните валежи и сушата в много части на света пречат на реколтата, намаляват предлагането и повишават цените. Най-големият износител на ориз в света Индия наложи ограничения върху доставките от чужбина, за да ограничи ръста на местните цени, като допълнително сви световните доставки.

Малайзия и Филипините са двете азиатски икономики, които са най-зависими от вноса на ориз, следвани от Корея и Тайван, твърди Нойман. Други икономики като Индонезия също са изложени на риск. Целият ориз в Хонконг и Сингапур също е вносен, въпреки че предвид покупателната им способност биха могли по-лесно да си осигурят доставки.

„Не прекалявайте с кърито“, обобщи Нойман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още