IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България се свива със 7,6% за първите осем месеца на годината

Външнотърговското салдо от януари до август излезе на минус със 7,035 млрд. лева, отчете НСИ

13:22 | 12.10.23 г. 6
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Износът на български стоки към Европейския съюз и страните извън него през първите осем месеца на тази година е за над 56,841 млрд. лв., което е със 7,6% по-малко в сравнение със същия период на 2022 година.

Само през август общият експорт е за 6,094 млрд. лв. и намалява с 22% спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни за стокообмена на България, представени от Националния статистически институт (НСИ).

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки от България през периода 2022 - 2023 г.

(Спрямо същия месец на предходната година) Източник: НСИ Източник: НСИ

За осем месеца в страната са внесени стоки на стойност 63,877 млрд. лв., или с 8,8% по-малко спрямо периода януари - август 2022 година. Само през август импортът намалява с 8% на годишна база и възлиза на 7,856 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България през периода 2022 - 2023 г. (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

По данни на НСИ общото външнотърговско салдо през първите осем месеца на тази година е на отрицателна територия със 7,035 млрд. лева. През август то също е на минус с 1,762 млрд. лева.

Търговия с европейските партньори

За осем месеца от България към ЕС са изнесени стоки за 37,525 млрд. лева, а вносът е над 38,489 млрд. лева.

В НСИ изчисляват, че търговското салдо с Евросъюза от януари до август е на минус с 964,2 млн. лева, докато за същия период на миналата година излезе на плюс с 1,458 млрд. лева.

Стокообмен с трети страни

От януари до август износът на стоки от България за трети страни намалява с 9,5% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 19,316 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, САЩ, Сърбия, Украйна, Китай, Република Северна Македония и Обединеното кралство, които формират 51,5% от износа за трети страни.

Само през август износът на стоки от България за трети страни намалява с 40,4% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1,723 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България за трети страни през периода 2022 - 2023 г. (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

През първите осем месеца на тази година при експорта на български стоки за трети страни най-голям ръст в сравнение със същия период на 2022 г. е отбелязан в секторите „Машини, оборудване и превозни средства“ (15,6%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (12,3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (38,5%).

Вносът на стоки през периода януари - август намалява с 18,9% в сравнение със същия период на 2022 г. и е на стойност 25,387 млрд. лева. В НСИ отчитат, че най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

Само през август импортът на стоки в България от трети страни намалява с 11,4% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3,376 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България от трети страни през периода 2022 - 2023 г. (Спрямо същия месец на предходната година) Източник: НСИ Източник: НСИ

При вноса на стоки от трети страни през периода януари - август 2023 г. най-голямо увеличение спрямо периода януари - август 2022 г. е отчетено в секторите „Храни и живи животни“ (17,5%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (16,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (38,1%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през първите осем месеца е на минус с 6,071 млрд. лева. През август то също е отрицателно и е на стойност 1,652 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 брокерите да се стягат за 800 лв заплати, квото беше беше. Препоръчвам на хората, които живеят извън Сф, не идвайте тук не ви чака нищо по-добро. Живейте си по собствените домове и не се подлъгвайте по-сладките приказки за кариера и развитие В момента заплатите в Сф извън ИТ сектора и може би още 2-3 професии са мизерни. Младши полицаи, учители, общи работници по фабрики, строежи и т.н., чистачи, охранители, магазинери, държавна администрация, банки- всичко е мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 братле какъв имотен пазар, това е една гигантска понзи схема. Хубавото, е че всяка понзи схема има начало и край, тази вече приключва. Сложили цени на някви кутийки пари, които едно средностатистическо семейство не може да изкара за 20 години. Нали виждаш протеста на НСИ, средна заплата 1300 лв бруто. Брокерите четат 2700 лв бруто средна за Сф, но не отбелязват как се изчислява. Шефа на Пирогов взима 80000 лв 100 сестри и чистачки по 2000 лв ето ти я 2800 средно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: data точно така, инфлацията ще остане, както и високите лихви. Скоро най-вероятно правителството ще вдигне и тавана на осигуровките, с което ще бръкне в джоба на бизнеса и хората с по-високи заплати. Комуналните услуги ще поскъпнат също, цените в магазина и услугите. България ще продължи да увеличава външния си дълг, плюс навлизането на света във военен конфликт и евентуално изискване на НАТО за по-сериозни харчове за отбрана. Очакват се и фалити на зомби компаниите, които са голям брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 6 месеца
За съжаление инфлацията се бори само с рецесия в краткосрочен план . Рязкото забавяне говори обаче за непремерено вдигане на лихвите и твърдо приземяване на икономиката . Фундамента на инфлацията обаче ще остане тъй като се дължи на монополизирането на множество сектори в ЕС и в частност в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
A,така сега нека всеки види до какво води вдигането на лихвите ,и как те удрят икономическия растеж и активност със забавяне ,после чакайте поредната статия от някой брокер или аганеция за стабилност на имотния пазар и как България била рая на ниските лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
VenislavRN
преди 6 месеца
Тотален срив в икономическата активност, ако към тези цифри добавим и инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още