IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народната банка на Китай: Дефлационният натиск в страната е „временен"

Китай няма да повтори навлизането на Япония към стагнация през 90-те години на миналия век, категоричен е съветникът на централната банка Уан Имин

16:40 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Признаците за дефлация в Китай са само временни въпреки влошаващия се спад на потребителските цени, заяви съветник на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

„По въпроса за дефлацията можем само да кажем, че Китай отчита малко признаци за това и мисля, че тя е временна“, споделя Уан Имин, член на комисията по паричната политика на Народната банка на Китай, по време на срещата в Пекин в петък.

Коментарите му са в съответствие с усилията на централната банка да омаловажава опасенията за продължителен спад на общото ниво на цените през тази година, което може да навреди на разходите на домакинствата и на доверието на бизнеса.

Потребителските цени спаднаха с 0,2% на годишна база през октомври, показват официални данни от четвъртък. Индексът на потребителските цени в Китан е отрицателен вече две последователни тримесечия.

Уан заяви, че основният двигател на ниските цени в Китай е временната липса на търсене. Според него паричното предлагане на централната банка все още се разширява, вместо да се свива, както би било при типичен цикъл на дефлация. Отхвърляйки заплахите от „японизирането“ на икономиката на Китай, Уан каза, че страната няма да повтори навлизането на Япония в стагнация през 90-те години на миналия век, отчасти защото натискът от дефлация е временен.

Често отразявайки свиващото се потребителско търсене, дефлацията се превърна в чувствителна тема в Китай, тъй като възстановяването след пандемията от коронавирус загуби скорост през второто тримесечие, като някои икономисти сигнализират, че са били инструктирани да не обсъждат темата публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още