IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ се е свило след стачките на автомобилните работници

Новите поръчки също са останали ниски през октомври

19:18 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричното производство в САЩ се е свило през октомври с повече от очакваното, отразявайки свързаното със стачките отслабване на активността при производителите на автомобили и доставчиците на авточасти, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 0,7% миналия месец, най-много от четири месеца насам, което се дължи основно на 10% спад в производството на моторни превозни средства, показват данни на Федералния резерв. С изключение на автомобилите производството се е разраснало с 0,1%.

Общото промишлено производство, включващо минното дело и комуналните услуги, се е свило с 0,6%.

От септември синдикатът на Обединените автомобилни работници (UAW) излезе на целенасочени стачки срещу трите най-големи производители на автомобили в Детройт, прекъсвайки производството в компаниите и техните доставчици. Синдикатът постигна предварителни споразумения в края на октомври, полагайки основите за възстановяване на производството във фабриките през ноември.

Годишният темп на сглобяване на автомобили е спаднал до 9,22 млн. единици, най-малкото от февруари 2022 г. насам.

Производството на машини, първични метали и мебели също се е свило, въпреки че ръстовете, отчетени при космическата индустрия, компютърните и електронни продукти и петрола, са компенсирали отчасти тази слабост.

Последните проучвания на фабричното производство отчитат ниски нови поръчки – такива са резултатите и от последното проучване на Фед сред производителите в Ню Йорк , което също показа растящи опасения за бъдещето. Фабриките ще трябва да продължат да преодоляват отслабващата икономическа активност в чужбина, високите лихви в страната си и несигурните икономически перспективи.

Данните от четвъртък показаха, че използването на производствения капацитет е спаднало до 77,2%, което е най-ниското му ниво за годината. Общото използване също е намаляло.

При комуналните услуги се наблюдава свиване втори месец, докато производството в минното дело се е разширило.

Междувременно индексът на Фед за отбранително и космическо оборудване се повиши с 1,7%, до ново рекордно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още