IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатът от затягането на Фед - инфлацията в САЩ е по-ниска от очакваното през октомври

Общият ръст на цените остава без промяна на месечна база, а основната инфлация се забавя

17:05 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в САЩ е останала стабилна през октомври, което е обнадеждаващ знак, че упорито високите цени разхлабват хватката си около икономиката на САЩ, пише CNBC.

Общият индекс на потребителските цени, който измерва широк набор от често използвани стоки и услуги, е 3,2% на годишна база през октомври и е на същото равнище, на което беше и през септември, сочат сезонно изгладени данни, публикувани от Министерството на труда във вторник. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха по високи нива на инфлацията от, съответно, 0,1% на месечна и 3,3% на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени (CPI), се ускорява до 0,4% през септември спрямо август, което е по-малко от очакваното.

Като се изключат волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, основният индекс се повишава до 0,2% на месечна и 4% на годишна база през октомври, отново под прогнозата за 0,3% и 4,1%. Годишният темп на инфлацията е най-ниският от две години насам, но остава над целта на Федералния резерв за 2%.

Пазарите записват ръстове след публикуването на данните, а доходността по държавните облигации на САЩ рязко се понижи. Освен това трейдърите изключват почти изцяло шансовете за нови повишения на лихвите от Фед, сочат данни на CME Group.

„Фед е разумен и ефективно ще прекрати цикъла на затягане на паричната си политика, докато инфлацията продължава да се забавя. Доходността се е понижила значително, тъй като последните инвеститори, които не са убедени, че Фед е приключил със затягането, най-вероятно също се отказват“, казва Брайс Доти, портфолио мениджър в Sit Fixed Income Advisors.

Тази стабилност на общата инфлация се дължи на факта, че цените на енергоизточниците са се понижили с 2,5% за месеца и компенсират поскъпването на храните с 0,3% .

Цените на жилищата, ключов компонент в индекса, са нараснали с 0,3% през октомври, или с половината от септемврийския ръст, тъй като повишението им на годишна база се забавя до 6,7%.

Цените на превозните средства, които бяха ключов компонент за ускорението на инфлацията по време на пика през 2021-2022 г., също са се понижили през месеца. Новите превозни средства са поевтинели с 0,1%, докато цените на употребяваните превозни средства са намалели с 0,8%.

Докладът е публикуван в момент, когато пазарите внимателно следят следващите ходове на Фед в борбата му с упоритата инфлация, започнала от март 2022 г. През това време американската централна банка увеличи основната си лихва 11 пъти с общо 5,25 процентни пункта.

Въпреки че пазарите масово смятат, че централната банка е приключила със затягането на паричната политика, последните данни показват противоречиви сигнали. Работните места в неселскостопанския сектор през октомври са се увеличили с едва 150 хил., което показва, че пазарът на труда най-накрая дава признаци, че реагира на усилията на Фед да коригира дисбаланса между търсенето и предлагането, който допринася за ускорението на инфлацията.

Разходите за труд са се увеличили с много по-бавни темпове през последната година и половина, тъй като производителността е нараснала.

В по-общ план, брутният вътрешен продукт нараства през третото тримесечие с 4,9% на годишна база, въпреки прогнозите на повечето икономисти, че темпът на растеж ще се забави значително.

„Въпреки охлаждането на инфлацията в момента Фед вероятно ще запази ястребовия си тон и ще напомня на инвеститорите да не подценяват решителността на институцията да забави инфлацията до целта от 2%“, казва Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial.

Дори и Федералният резерв да е приключил с повишението на лихвите, несигурността около това колко дълго основните лихви ще останат на най-високото им ниво от около 22 години остава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още