IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващата устойчивост на американската икономика може да изчезне догодина

Тогава и монетарната, и фискалната политики ще имат рестриктивни ефекти върху БВП

07:39 | 15.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има много коментари за настоящата устойчивост на американската икономика, пише за Financial Times Джон Люелин, партньор в Independent Economics и бивш ръководител на икономическите прогнози в ОИСР.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 2,9% през третото тримесечие на годишна база, растежът на заетостта остава силен (работните места извън селскостопанския сектор се увеличиха със 150 хиляди през октомври), а безработицата е ниска (3,9%).

Тази устойчивост изглежда изненадваща, като се има предвид, че идва на фона на най-голямото кумулативно увеличение на лихвените проценти от 40 години: основната лихва на Федералния резерв беше повишена с 5,25 процентни пункта (до диапазона 5,25-5,50% - бел. прев.) от март 2022 г. насам – 4,25 пункта през 2022 г. и 1 пункт през тази.

Количествените ефекти от паричната политика - и по мащаб, и по време - са пословично несигурни. Но основно практическо правило е, че всяко увеличение на основната лихва на Фед с 1 пункт намалява съвкупното търсене с 1 процент, като главният ефект идва през следващата година. Въз основа на това ефектите от монетарното затягане до момента биха намалили БВП с около 4 процента тази година, с допълнителен около 1 процент през 2024 г.

Някои оценки са по-високи. Неотдавнашно проучване на клона на Фед в Чикаго, което взема предвид както действителните, така и очакваните промени в лихвените проценти, изчислява, че до третото тримесечие на тази година затягането на Федералния резерв е тласнало реалния БВП с 5,4 процентни пункта надолу, като допълнително понижение от още 3,1 пр.п. ще се състои до края на 2024 г.

Ефектите от паричната политика обаче, макар и важни, са само част от историята: другият и много пренебрегван фактор е фискалната политика. А той оказва важен количествен ефект в обратната посока. В момента фискалната политика има два основни елемента.

Първият и по-малък от тях е краят на големия фискален тласък от времето на пандемията. Паричните помощи на Доналд Тръмп за 2020 и 2021 г., които възлязоха на около 814 млрд. долара, или около 3 процента от текущия БВП, първоначално останаха до голяма степен неизразходвани. Впоследствие домакинствата започнаха да намаляват тези излишни спестявания, но все още остават значителни запаси от тях - през август клона на Фед в Сан Франсиско определи тази стойност на около 500 млрд. долара, или близо 2% от БВП. Не е ясно колко бързо ще бъдат изхарчени тези безпрецедентни излишни спестявания. Клонът във Фриско очаква, че „тези средства могат да бъдат налични за подпомагане на личните разходи поне през четвъртото тримесечие на 2023 г.“.

Вторият елемент на фискалната политика е голямото увеличение на държавните разходи поради разнообразните програми през тази година. Размерът на импулса, оценен на базата на изчисления на МВФ, е около 2 процентни пункта от БВП на САЩ. А крайният ефект върху съвкупното търсене ще бъде малко по-голям.

Като се вземат предвид всички тези влияния, сегашната устойчивост на икономиката на САЩ не изглежда много изненадваща. Отрицателното влияние на монетарната политика от 4-5 процента от БВП се компенсира до голяма степен от тазгодишната фискална експанзия и използването на голяма част от оставащите излишни спестявания.

Следващата година обаче може да е различна. Разходването на излишните спестявания до голяма степен ще приключи и фискалната политика ще премине към ограничения от около 1% от БВП. Междувременно забавените ефекти от последните две години на затягане на паричната политика възлизат на -1% до -3% от БВП.

Разбира се, политиките могат да се променят. Но при сегашния фискален дефицит, който се доближава до 6 процента от БВП, и като се има предвид настроението в Конгреса, сериозно обръщане на фискалната политика в САЩ изглежда малко вероятно. Да, монетарната политика може да се облекчи, особено ако инфлацията спадне рязко, като пазарът в момента очаква Фед наистина да намали лихвите с 1,4 процентни пункта през следващите две години. Но дори и да стане така, доходността пооблигациите, която сега е 4,6% за 10-годишните ДЦК, вероятно ще продължи да бъде спирачка за търсенето.

Така или иначе, можем да очакваме през 2024 г. да има по-малко разговори за изненадващата устойчивост на американската икономика, завършва Люелин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: Gna ... нещо си се енергизирал рано сутринта , вероятно очакваш поредица от материали днес за имоти и загряваш на тъч линията дет се вика ... само не знам що позамогналите се чайници и рашибозуци , гледат да понакупят имотчета в тази западаща територия ... и при условие , че се очаква тотален колапс там , купуват кат невиждали акции на всекакви хамерикански компании ... па ако успеят да сколасат и със зелена карта , направо рипат по фейсбуците от радост ... що така бре миме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 месеца
До: Скъсана_УшанкаТи кажи колко е дълъг кренвиршът в Щатите, връзката му с инфлацията, какво му слагат, та американците така лесно късат шортите? Всичко това е важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Gna
преди 5 месеца
До: earth1225А това, че външния дълг е 34 трлн. показател ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
earth1225
преди 5 месеца
Ако става въпрос.Аз имам колежка с прилични доходи с n на брой карти, теглеща !бързи кредити! за ремонти, дрехи и екскурзии.... Това кой колко карти има не показател....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: GnaХехее, новият тpoл копейник (а може просто прекръстил се стар такъв) здраво е влязъл с опорките :))) И се сипят лозунги, лозунги....и се хвърлят някакви измислени цифри във въздуха. Нищо, то така е бил и дядо му, квиичащ и обясняващ как долара се сривал и утте Америка фалирала, така си е и пукнал - с пяна на уста и в мизерия. Сега неговия внук - настоящия копейник, е взел неговата роля. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
Gna
преди 5 месеца
Какво и е устойчивото на Американската икономика? Външния дълг гони 34 трилиона долара, само за последните 2 месеца е скочил с около 700 млрд. Масовата част от Американците са потънали в дългове, много хора работят на по 2 места да се издържат. В момента има 600 млн. кредитни карти активни, тоест по 2 на човек. До към 80те години на 20 век в Америка предимно са работили мъжете в семейството само и са се справяли. Броят на хората живеещи на палатки, в коли, в каравани, в гаражи е огромен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още