IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На прага на нов цикъл на растеж ли са САЩ?

Има причини да се смята, че американската икономика е готова да постигне солиден и траен ръст в дългосрочен план

14:06 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Photo by Kevin Hagen/Getty Images
Снимка: Photo by Kevin Hagen/Getty Images

След първото увеличение на лихвите през март 2022 г. дискусиите за икономиката на САЩ се съсредоточиха върху два въпроса, пише за Financial Times Блеър Ефрън, съосновател на Centerview Partners. Първо, може ли Федералният резерв да осъществи така възхваляваното „меко икономическо приземяване“? Второ, ако се сблъскаме със спад, ще бъде ли той дълбок и траен или плитък и преходен?

Време е да заменим метафората за мекото кацане с нов термин: икономическо ускорение. Вярно е, че американската икономика е изправена пред безспорни краткосрочни насрещни ветрове - от нестабилния сектор на търговските недвижими имоти до нарастващите цени на бензина. Но има причини да вярваме, че тя е готова да осигури стабилен и траен растеж в дългосрочен план.

Въз основа на редовните разговори, които водя с бизнес лидери в различни сектори, пише авторът, вярвам, че повечето икономически прогнози не успяват да отчетат иновациите в нашата икономика, които биха могли да добавят 0,25-0,50 процентни пункта към растежа на брутния вътрешен продукт в дългосрочен план.

Сред многото причини да бъдем оптимисти, шест фактора по-специално задвижват тази промяна. Първо, въпреки продължаващия донякъде пазарен песимизъм корпорациите се представят добре. Предизвикателствата на пандемията изградиха устойчивост и главните изпълнителни директори станаха умели в управлението на инфлацията, възприемайки технология за подобряване на производителността и насочване на капитала за постигане на дългосрочни цели. През юни индексът на доверието на директорите достигна най-високото си ниво от повече от година.

Вторият фактор, движещ потенциалното икономическо ускоряване: динамиката на работната сила е в полза както на компаниите, така и на работниците. В ерата след пандемията работниците станаха по-овластени, като затегнатият пазар на труда носи със себе си по-високи заплати и повече възможности за заетост. В същото време компаниите отдават по-голямо значение на стабилната и обучена работна сила.

Информационните технологии също помогнаха на компаниите да разширят маржовете на печалбата и да се справят с волатилността, което от своя страна спомогна за намаляване на натиска върху разходите. Днес компании като Walmart и Target могат да променят политиката си по отношение на запасите въз основа на търсенето в реално време. Поръчките за покупка, които преди са отнемали дни или седмици, сега могат да бъдат извършени за минути. В резултат на това компаниите могат по-добре да управляват своите разходи, запаси и риск. Всичко това е в полза на труда, тъй като намалява необходимостта от драстични съкращения на персонала.

Четвъртият фактор е устойчивата сила на потребителските разходи. От 2019 г. пазарните сили и интелигентните решения откъм политики подкрепят и овластяват потребителите. Правителствената помощ в ерата на пандемията помогна за укрепване на икономическото здраве на американците. Реалните заплати нараснаха между 2019 г. и 2022 г., като най-силен растеж се наблюдава при най-ниските. Този ръст на заплатите остава постоянен и компенсира темпа на инфлация. Паричните баланси на домакинствата също остават високи, което стимулира продължаващия растеж на разходите дори при по-високи цени.

Петият фактор е ролята, която играят сливанията и придобиванията, ориентирани към иновациите, за постигането на дългосрочен растеж. В исторически план тяхната цел е била обем, нови продукти и пазари и, да, рационализиране на разходите. Съвсем наскоро стратегическата обосновка се измести към укрепване на иновационния двигател на компанията. Има фокус върху таргетирания маркетинг, подобряване на веригата за доставки, нови маршрути за дистрибуция на продукти и подобрен производствен отпечатък. Редица компании за търговия на дребно, например, придобиха дистрибуционна технология и усъвършенствана такава за доставка в същия ден.

И не бива да игнорираме растежа, който ще дойде от стратегически, широкообхватни държавни инвестиции в икономиката на САЩ. По-голямата част от почти 3-те трилиона долара федерално финансиране, предназначено за продуктивни инвестиции, което бе одобрено през последните четири години, все още не е изразходвано. Наред с тази публична инвестиция има активизиран частен сектор, който очаква с нетърпение увеличаването на публично-частните партньорства. В Охайо, например, Intel инвестира до 100 милиарда долара в изграждането на своя нов център за производство на полупроводници, отчасти благодарение на федералните данъчни кредити, насочени към стимулиране на подобни проекти.

Властите и бизнес лидерите все още имат опасения, като страната не е обърнала напълно страницата на инфлацията и не е отговорила на много от политическите предизвикателства. Има по-краткосрочни рискове, които могат да доведат до волатилност. Но няколко сигнала показват силен и устойчив растеж през следващите години - промяна, която трябва да зарадва инвеститорите и да валидира неотдавнашните избори на икономическата политика. Време е да отхвърлим въпросите колко лоша може да бъде рецесията и вместо това да поговорим за това колко дълго ще продължи предстоящият цикъл на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още