IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ падат до 9-месечно дъно

Докладът на Министерството на труда обрисува стабилен пазар на труда, ден след решението на Фед за лихвите

19:15 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е спаднал до най-ниското си ниво от януари насам през миналата седмица, което е индикатор за стабилен пазар на труда, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за получаване на държавни помощи при безработица са намалели с 20 хил. до 201 хил. броя през седмицата, приключила на 16 септември, доближавайки се отново до най-ниското си ниво от повече от пет десетилетия насам, показват данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Резултатът е по-нисък от всички оценки в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Броят на молбите за помощи при безработица е спаднал до най-ниското си ниво от януари насам. Графика: Bloomberg Броят на молбите за помощи при безработица е спаднал до най-ниското си ниво от януари насам. Графика: Bloomberg

В същото време броят на хората, които са продължили да получават обезщетения и след първата седмица, е намалял до 1,66 млн. през седмицата до 9 септември. Тяхното ниво също беше най-ниското от началото на годината.

Данните, които попадат в основния период на месечния доклад за заетостта на Бюрото по трудова статистика, подчертават стабилността пазара на труда. Въпреки че темпът на наемане се е забавил в цялата страна, голяма част от фирмите избягват да съкращават работници.

С ограничени съкращения и ниска безработица, потребителите продължават да харчат, подкрепяйки икономическия растеж.

„Анализът е ясен: въпреки че темпът на наемане се е забавил значително през последните месеци, съкращенията остават на най-ниските си нива“, коментира Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets. „Въпреки че седмичните данните за искове рядко променят общата картина, тези разултати със сигурност са индикатор за все още затегнат пазар на труда“, добавя той.

В сряда гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл описа пазара на труда като затегнат, но добави, че условията на търсене и предлагане се балансират по-добре. Централната банка реши да остави основният лихвен процент на най-високото му ниво от 22 години насам. Очаква се високите разходи по заемите да продължат да оказват натиск върху наемането.

Четириседмичната пълзяща средна стойност на първоначалните искове, която изглажда част от колебанията, е спаднала до 217 броя – това е най-ниското ѝ ниво от февруари насам.

На некоригирана база броят на молбите се е променил незначително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още