IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е изправена пред четворно предизвикателство през есента

Ще може ли САЩ да издържат едновременния ефект на цените на петрола, блокиране на правителството и още няколко предизвикателсва, се питат анализатори

19:24 | 24.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След предизвикателствата от последните месеци икономиката на САЩ е изправена пред ново сериозно изпитание през тази есен - четворен удар, който може да нанесе разрастването на стачката на автомобилните работници, възстановяване на плащането на студентските заеми, скъпият петрол и блокиране работата на правителството.

Всеки един от тези рискове не е особено сериозен сам по себе си, но в комбинация може да нанесе сериозни щети, пише The Wall Street Journal.

Американската икономика вече се охлажда на фона на високите лихвени проценти и всички тези елементи могат да забавят икономическата активност, сочат анализите на EY-Parthenon.

Въпреки тези рискове икономистите не очакват рецесия, а забавяне на икономическото развитие през есента, допълва още WSJ. В Daco прогнозата е за рязко снижение на ръста на икономиката до 0,6% през четвъртото тримесечие, спрямо очакваните 3,5% ръст през третото. Според Goldman Sachs обаче охлаждането ще е до 1,3% в последните три месеца на годината, спрямо 3,1% ръст през третото тримесечие.

До тук американската икономика получава сериозна подкрепа от силното вътрешно потребление и исторически ниската безработица. Това удържа икономическата активност въпреки мерките на Федералния резерв за борба с инфлацията. В момента нивата на лихвите в САЩ са на най-високото си ниво за последните 22 години.

За сравнение ръстът на ЕС и Китай е съществено по-бавен.

Но САЩ са изправени пред сериозни предизвикателства през есента. Разширяване на стачката на автомобилните работници би коствало между 0,05 и 0,1 процентни пункта от годишния икономически растеж за всяка седмица от стачката. Тя ще забави и възстановяването на сектора след прекъсването на веригите на доставки по време на пандемията.

Това няма да доведе до рецесия, но няма как да се прогнозира съчетанието с ефектите от останалите рискове - най-вече блокиране на работата на правителството, което може да се случи на 1 октомври. Бюджетна криза може да изпрати 800 хил. американци (държавни служители) в неплатен отпуск, наред с ефектите от ограниченията на работата на институциите и спрените правителствени програми.

Подобна ситуация вече имаше през 2018 година и тогава петседмичната бюджетна криза сви БВП на САЩ с 0,1% през четвъртото тримесечие и с 0,2% в първото тримесечие на 2019 година. Правителството прецени на кои агенции да преведе средства, за да продължат дейностите си и на кои да спре.Тогава икономическата активност беше възстановена с изплащането на компенсации за федералните служители, се казва в доклад на бюджетната комисия в Конгреса.

Сега САЩ има време до края на септември, за да не допусне спирането на работата на правителството, но крайните републиканци не показват никакво желание да отстъпят от своите искания, въпреки призивите на останалите си съпартийци за консесус.

На 1 октомври трябва да бъдат възстановени и плащанията по студентските заеми, което ще "извади" 100 млрд. долара от джобовете на американските данъкоплатци през предстоящите 12 месеца. Допълнителен натиск ще окажат и цените на горивата на фона на поскъпването на петрола на световните пазари до около 90 долара за барел.

Нестабилността на петролните пазари вече се усеща в САЩ - цената на горивата в страната се повиши с 10,6% през август на месечна база. Това е най-резкия ръст от юни 2022 година, когота петролът се търгуваше за над 110 долара за барел като ефект от войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още