IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелин Желязков: Формулата за минималната работна заплата не работи за всички населени места

Няма да се стигне до консенсус между социалните партньори за Бюджет 2024 г., посочи директорът „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ

20:17 | 23.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

До консенсус между социалните партньори за Бюджет 2024 г. няма да се стигне, тъй като вижданията на синдикатите и работодателите са напълно различни. Формулата за минималната работна заплата не работи, тъй като в различни градове в страната възнагражденията варират и ще се получи така, че в някои населени места новата минимална заплата ще е по-голяма от средния осигурителен доход на хората. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той е на мнение, че приходите за бюджета догодина са надценени. По думите му вариант за решение е да се изостави прекаленият оптимизъм и да се намалят разходите. Желязков смята, че бюджетът залага сигурни разходи за несигурни приходи, и посочи, че прогнозите от 3,2% процента ръст на БВП не се споделят от никого.

„Предполага се, че 15 млрд. лева повече ще бъдат произведени като БВП, това далеч не е гарантирано на фона на ситуацията с нашите основни търговски партньори, а и на ситуацията в България. Имаме забавяне в икономиките на основните ни търговски партньори: Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Естония, от друга страна имаме намаляващ темп на развитие в самата България – 2,1% е (ръстът) за първото тримесечие, 2% за второто, 1,7% за третото. Ясно е че тенденцията е към намаляване, а проектобюджетът предполага увеличаване в този си вид“, посочи той.

Желязков потвърди, че за голяма част от работодателите плюсовете са много малко, а минусите твърде много, което означава, че те не мога да подкрепят такова предложение. Плюсовете пред бюджета според него са: запазването на данъчния модел и намаляването на първите дни, които работодателят трябва да изплати от всеки болничен лист, от три на два.

Как трябва да се формира минималната работна заплата у нас? Какви са предизвикателствата пред изпълнението на проектите по НПВУ? Ще ни отдалечи ли бюджетът от еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
гспдн Желзков , сигурно не знае , но не е длъжен да плаща минимална работна заплата ... :))) ... тя например в момента е 710лв , но аз мога да плащам 500лв да речем , и никой копче не може да ми каже ... така е по закон !! НО съм длъжен да осигурявам работника , съгласил се да работи за 500лв , на 710лв ... държавата си прибира осигуровките върху поне 710лв , пък ти че плащаш на некой 500 си е проблем м/у вас ... да не се праи , че нещо не му е ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още