IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Финландия се свива с най-бързия си темп от началото на 2020 г.

Очаква се експортно ориентираната финландска икономика да навлезе в рецесия със свиване през цялата 2023 г.

13:08 | 30.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Финландия се свива през третото тримесечие с най-бързия си темп от началото на 2020 г., тъй като скандинавската икономика страда от спад в ключови експортни индустрии и тъй като по-високите разходи по заеми тежат на потребителите, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,9% за периода юли-септември спрямо предходното тримесечие, когато се е увеличил с ревизирани 0,4%, посочва статистическата служба на Финландия, позовавайки се на сезонно коригирани данни.

Очаква се експортно ориентираната финландска икономика да навлезе в рецесия със свиване през цялата 2023 г., дори след лекото възстановяване през първата половина на годината. Търсенето на местни стоки на ключови пазари е отслабнало, докато производството също е засегнато от по-високите разходи по заеми, тъй като повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да притиска икономиката, където повече от 95% от ипотеките са обвързани с променливи лихвени проценти.

Прогнозите, включително тези на OP Group и Nordea Bank Abp, не отчитат подобрение през следващата година.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и финансовото министерство на страната прогнозират връщане към растеж през 2024 г., стимулиран от съживяването на глобалното търсене и на вътрешното потребление, тъй като се очаква лихвите да достигнат връх, а цените на енергията да се понижат.

Миналата седмица бяха публикувани данни, които показаха, че икономиката на Норвегия се е разраснала леко през последното тримесечие, което поддържа залозите, че централната банка ще продължи със затягането на паричната си политика.

Брутният вътрешен продукт на континенталната част на Норвегия, който изключва офшорната индустрия, е нараснал с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато беше в застой, съобщиха от статистическата служба в четвъртък. За сравнение, анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 0,2%, а прогнозата на централната банка беше за увеличение от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още