IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските търговски данни сигнализират за нови икономически трудности за страната

Вносът се е свил, а износът е нараснал, тласкайки търговския баланс към излишък

10:14 | 07.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вносът на Китай неочаквано се е свил през ноември спрямо същия месец миналата година, когато ограниченията свързани с Covid още бяха в сила, а износът е нараснал, което подсказва, че забавящата се икономика на страната все още не е ударила дъното, пише Bloomberg.

Вносът, измерен в долари, е спаднал с 0,6%, след като се увеличи през предходния месец, сочат официални данни, публикувани в четвъртък. Резултатът остана под консенсусната прогноза на икономистите за ръст от 3,9%. 

Доставките към чужбина са нараснали с 0,5% спрямо предходната година, надвишавайки консенсусната прогноза за нулев растеж, и отбелязват първото увеличение на годишна база от април насам. В резултат на това търговският баланс преминава към излишък от 68,39 млрд. долара.

Китайският износ се е разраснал през ноември. Графика: Bloomberg Китайският износ се е разраснал през ноември. Графика: Bloomberg

„Вътрешното търсене всъщност не се подобрява, дори когато го сравняваме с ниската база от миналата година“, каза Уей Чен Хо, икономист в United Overseas Bank Ltd. "Не се забелязва и тенденция за подобряване на износа въпреки малко по-добрия от очакваното ръст на износа през ноември. Всичко това загатва слаба тенденция за възстановяване в Китай“.

Данните ще засилят опасенията за икономическите перспективи на Китай и биха могли да провокират искания за ръст на вътрешните разходи. Усилията на политиците да подкрепят растежа през тази година са насочени повече към стимулиране на предлагането и стабилизиране на имотния пазар, а не към увеличаване на търсенето.

Очакваната сезонна експанзия при търговията също не успя да се случи на фона на слабото глобално търсене. Износът обикновено е по-силен през последните месеци на годината заради ръст на търсенето в чужбина преди празниците. Блокадите, свързани с пандемията през ноември миналата година, доведоха до рязко свиване на търговията, което прави тазгодишните резултати по-добри.

Износът на Китай през следващата година може да се възползва от „световния подем“ в търсенето на технологии, както и от ниската инфлация в страната и слабия юан, пишат икономисти на Nomura Holdings Inc. в бележка от сряда. Но "все още е твърде рано да се говори какво ще бъде най-ниското ниво" за растежа, казват те. „Възможно е да станем свидетели на нов икономически спад през пролетта на 2024 г. заради влошаващия се имотен сектор“.

Реакцията на фондовия пазар в четвъртък беше слаба, тъй като голяма част от забавянето вече беше прогнозирано. Индексът Hang Seng China Enterprises се понижи с около 1,7%, и беше сред най-зле представящите се индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Инвеститорите следят за признаци как правителството на президента Си Дзинпин ще засили икономическата активност през 2024 г., след като възстановяването след пандемията тази година беше трудно. Очаква се Китай да свика две ключови срещи за икономическата политика този месец, където висши лидери може да заемат позиция ориентирана към растежа и да подскажат какви стимули планират.

След като високото търсене по време на пандемията помогна за стимулирането на китайската икономика, нетният износ се оказа спирачка за растежа тази година, тъй като търсенето на стоки намалява. 

Анализаторът на Capital Economics Дзъчун Хуан написа в бележка от четвъртък, че ръстът на износа през ноември вероятно се дължи на намаленията на цените. „Това обаче е нетрайно и се отразява негативно върху маржовете на печалба на бизнеса, които са спаднали близо до нива, невиждани поне от 2010 г. насам“, добавя тя.

Износът към САЩ и Европейския съюз е намалял с над 10% от началото на годината спрямо същия период на миналата година, докато този за Русия се е разраснал с 50%, според официалните данни. Вносът на стомана се е свил с 27% от началото на годината, докато спадът при имотите се задълбочава.

„Не е ясно дали износът може да бъде стълб на растежа през следващата година“, каза Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. „Икономиките на Европа и САЩ се забавят и Китай все още трябва да разчита на вътрешното търсене като основен двигател на растежа през 2024 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
До: evlogi: евстати, слагаш каруцата пред коня, но това е нормално за аеросемкаджия с няколко микрона кръгозор. От алтруизъм ще ти припомня, че САЩ подпукаха Китай и компрометираха двустранния си бизнес с него дълго преди войната в украйна и отлъчването на Русия. Тръмп спечели изборите с антикитайска риторика, а Байдън само свали децибелите, но усили екшъна. А разлъката на ЕС с Китай е според сюжетната линия *мастърс енд слейвс*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 4 месеца
Това 10% намаление на износът към ЕС и САЩ е близо ТРИ пъти по-голямо като сума от тези 50% ръст на износа към Русия..Халал да им е този нов пазар, да си му се радват и да си го ползват със здраве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още