IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високата инфлация в Г7 се е охладила повече от очакваното през ноември

Това е добра новина за британския премиер Риши Сунак, обещал да забави ръста на цените двойно през 2023 г.

11:32 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Обединеното кралство се е забавила много повече от прогнозираното през ноември, давайки предимство на Английската централна банка в борбата срещу ценовия натиск. Към момента икономистите залагат, че регулаторът ще обърне курса и ще се насочи към лихвени понижения през следващата година, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,9% през ноември спрямо година по-рано. Инфлацията се е забавила и на месечна база – нейното ниво е било 4,6% през октомври, сочат данни на националната статистическа служба. Резултатът се оказа по-нисък и от очакванията на икономистите за 4,3%, които не допускаха, че е възможно инфлацията да спадне под 4,2%.

В отговор на това трейдърите увеличиха залозите за намаляване на лихвите през следващата година до 143 базисни пункта, най-голямото в текущия цикъл. В момента те очакват пет сигурни понижения и смятат, че има 70% вероятност и за шесто намаление.

За първи път от юни 2022 г. насам инфлацията при храните, един от най-големите двигатели на кризата с разходите за живот във Великобритания, е едноцифрена. Цените на автомобилните горива също са допринесли за забавянето на общия ръст. Инфлацията при услугите, внимателно следена от Английската централна банка за признаци на упоритост, се е охладила до най-ниското си ниво от януари насам.

Ноември беше третият пореден месец, в който повишенията на цените се забавят, маркирайки най-голямото охлаждане на инфлацията от 2014 г. насам.

"Това ще успокои допълнително хората и бизнеса, че има светлина в края на тунела в борбата след рязкото повишение на цените", заяви Сурен Тиру, икономически директор в счетоводната организация ICAEW. "Тези данни за инфлацията показват, че Английската централна банка е твърде песимистично настроена в реториката си за това кога лихвите трябва да започнат да намаляват.“

Резултатите помагат и на премиера Риши Сунак да изпълни обещанието си да смъкне инфлацията до два пъти по-ниска стойност през тази година. Това е стимул за неговата изпитваща затруднения Консервативна партия, която се насочва към избори догодина.

„С два пъти по-ниска инфлация ние разтоварваме икономиката от инфлацията“, заяви министърът на финансите Джереми Хънт. „Заедно с намаляването на данъците за бизнеса, това показва, че отново се насочваме към здравословен и устойчив растеж.“

Въпреки забавянето инфлацията все още е почти двойно по-висока от целта от 2% на АЦБ и е най-силната сред тези в страните от Г7.

Основните измерители на цените, наблюдавани отблизо от АЦБ за индикации за упорита инфлация, също са се охладили повече от очакваното. Основната инфлация, която премахва волатилните компоненти като цените на храните и енергоизточниците, се е забавила до 5,1% през ноември от 5,7% през октомври, а инфлацията при услугите е спаднала до 6,3% от 6,6% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още