IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бродбент: Нужна ни е повече яснота за пазара на труда във Великобритания

Според вицегуверньора на АЦБ упорития ръст на заплатите може да ускори инфлацията отново

20:56 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка се нуждае от повече яснота за това как се представя пазара на труда на Великобритания преди да може да обмисли варианта за понижение на лихвените проценти, смята вицегуверньорът на банката Бен Бродбент, цитиран от Bloomberg.

Бродбент също така предупреди, че упоритите заплати може да накарат централната банка да запази лихвите си високи, за да преодолее вътрешната инфлация, като тласне икономиката към „продължителен период с растеж под обичайния“.

Несигурността, свързана с точността на официалните данни за работните места и заплатите „означава, че комисията по парична политика на АЦБ вероятно ще иска да получи още доказателства за няколко показателя, преди да заяви, че се наблюдава ясна низходяща тенденция“, сподели Бродбент по време на реч в Лондонското бизнес училище в понеделник.

„Реакцията на политиката вероятно ще бъде малко по-бавна, отколкото ако имахме перфектния сценарий с пълната информация“, твърди той.

Данните за работните места от Британската статистическа служба (ONS)  бяха преразгледани след резкия спад в броя на отговорите в нейното ключово проучване на работната сила. Резултатите за ръста на заплатите също се разминават с тези в частните проучвания и засилват объркването, каза Бродбент.

„Ако затегнатият пазар на труда е причина за високата инфлация в страната, то икономиката ще се нуждае от по-дълъг период с растеж под обичайния вероятно със съответните последици за паричната политика, за да се върне ръста на цените в по-нормални граници.

Той заяви това на фона на засилващия се натиск от страна на пазарите, които очакват АЦБ да намали лихвите през следващата година предвид признаците, че икономиката се забавя, а инфлацията е под контрол.

Пазарите в момента очакват четири намаления от по четвърт пункт между май и декември, с които лихвите да бъдат понижени от 5,25% до 4,25%, и не изключват възможността и за пето понижение. Представители на АЦБ, сред които и гуверньорът Андрю Бейли, не подкрепиха идеята за толкова рязък спад на лихвите.

Общата инфлация в Обединеното кралство се забави от двуцифрената си стойност в началото на годината до 4,6% при последното измерване, но АЦБ остава притеснена за вътрешната базисна инфлация. От банката следят внимателно и ръста на заплатите, и цените на услугите.

Увеличението на основното заплащане е 7,3% - повече от два пъти по-високо от целта на АЦБ за 2% инфлация. Инфлацията при услугите с нивото си от 6,6% е по-висока от измерената в началото на годината.

Бродбент заяви, че пазарът на труда вероятно е по-затегнат, отколкото се смяташе досега, което може да подкрепи ръста на заплатите и да задържи инфлацията над целта от 2% за по-дълго време.

„Съдейки по сериозния ръст на броя на свободните работни места през 2022 г. и резките спадове в проучванията за свободна работна ръка, пазарът на труда изглежда е значително по-затегнат, отколкото се предполагаше според нивото на безработица“, заяви той.

Това означава, че нивото на безработица е по-високо от обичайното, и безработицата трябва да се увеличи от текущите 4,2%, за да се се преодолее вътрешният ценови натиск.

Според Бродбент, АЦБ се интересува „повече от безработицата, отколкото от заетостта“, тъй като първата обикновено дава по-добра индикация за това колко затегнат е пазарът на труда.

Той добави, че експерименталните данни на ONS, които временно заместват официалните резултати, използват броя на хората, искащи обезщетения при безработица, за да изчислят нивото на безработицата. Така резултатите вероятно показват по-слаб от действителния ръст на безработицата.

По време на пандемията Великобритания стана свидетел и на засилване на неактивността на пазара на труда – индикатор, обединяващ хората които са без работа и не търсят работа. В момента значителна част от ръста на безработицата се дължи на факта, че тези хора започват да търсят работа сега.

„Хората, които търсят работа, са много по-склонни да поискат обезщетения, ако непосредствено преди това са имали друга работа“, твърди Бродбент. „Тези, които се превръщат от неактивни в търсещи сериозно работа, след като са си взели почивка, например, или студенти, които завършват образованието си, има по-слаба вероятност да го направят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още