IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските потребители гледат с оптимизъм към януари

Индексът на GfK, измерващ нагласите на потребителите, се е повишил до минус 25,1 пункта за януари

13:28 | 20.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на германските потребители се очаква да се подобрят с началото на новата година, въпреки че предстои да разберем дали подобрението им ще даде началото на едно стабилно възстановяване в най-голямата икономика в Европа, в която напоследък преобладаваше песимизмът, пише Ройтерс.

Индексът, измерващ потребителското настроение, се е повишил до минус 25,1 пункта за януари от ревизираните минус 27,6 пункта през декември. Резултатът беше по-добър от очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ниво от минус 27 пункта.

По-големите очакванията, особено при доходите, допринесоха още повече за по-добите нагласи, а желанието за покупка сред потребителите и положителните прогнози за икономиката също са се увеличили, сочат данни от проучване сред около 2 хил. потребители, публикувано от института GfK и Нюрнбергския институт за пазарни решения (NIM).

„Остава да се види дали този ръст слага началото на сериозно възстановяване на потребителските настроения“, заяви Ралф Бюркл, потребителски експерт в NIM.

Потребителите все още са много предпазливи, добави той.

„Геополитическата криза и войните, резкият ръст на цените на храните и дискусиите за бюджета през 2024 г. продължават да предизвикват несигурност“, смята Бюркл.

Показатели от проучването на Gfk за януари. Таблица: Ройтерс/Gfk Показатели от проучването на Gfk за януари. Таблица: Ройтерс/Gfk

Индикаторът за потребителския климат прогнозира развитието на реалното частно потребление през следващия месец.

Резултат над нулата показва годишен ръст на частното потребление. Стойност под нулата е индикатор за свиване на годишна база.

Според GfK промяна с един пункт разлика в показателя съответства на годишна промяна от 0,1% в частното потребление.

Индикаторът „желание за покупка“  измерва съотношението на положителните и отрицателните отговори на въпроса: „Смятате ли, че сега е подходящ момент за покупка на основни стоки?“.

Подиндексът, измерващ очакванията за доходите, отразява очакванията за развитието на финансите на домакинствата през следващите 12 месеца.

Допълнителният индекс на очакванията за бизнес цикъла отразява оценката на респондентите за общата икономическа ситуация през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
До тук добре! - казал оня падащ от 10 етаж, когато стигнал третия. Така и с Еуропата! Потъва контролирано и без паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Gna
преди 4 месеца
Нормално е да гледат с оптимизъм Германия не е България. Имат си и соц. политика и индустрия и добре развити услуги, живеят си Немците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още